Buitengevel isolatie

Home/Buitengevel isolatie

Waarom de buitengevel isoleren?

Om een woning te isoleren, zijn er verschillende mogelijkheden. Maar wanneer is buitengevelisolatie nou een geschikte optie? Wij bij Takkenkamp helpen u graag om hierin de juiste keuze te kunnen maken. 

Het isoleren van een woning aan buitenkant kan best een grote ingreep zijn, maar in sommige gevallen onvermijdelijk. Waar spouwmuurisolatie geen optie is, kan buitengevelisolatie een geschikte optie zijn. De muren kunnen bijvoorbeeld te nauw zijn of er spelen andere problemen met betrekking tot de spouw. 

Ook wanneer er geen problemen zijn met de spouw, kan buitengevel isolatie (buitenmuur isoleren) een uitkomst zijn. Heeft u bijvoorbeeld een beschadigde gevel met vervelende vochtproblemen in de woning? Dan kan het herstellen van de gevel met isolatiemateriaal een geschikte keuze zijn. Hierdoor wordt de woning beschermd tegen weer en wind. Het laten isoleren van uw huis voorkomt dat vochtproblemen terugkeren. 

Toepassing van buitengevelisolatie

Als buitengevelisolatie wordt toegepast aan een huis, wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van kunststof platen als isolatie materiaal. Deze kunststof platen zijn gemaakt van polystyreen hardschuim, ook wel XPS genoemd. Het voordeel van dit materiaal, is dat het een hoge Rc-waarde (isolatiewaarde) heeft. Daarnaast is dit materiaal uitermate geschikt om vocht te weerhouden.  

Buitengevel isoleren en afwerken

Maar hoe wordt de isolatie nou precies aangebracht? Allereerst wordt er isolatiemateriaal aangebracht aan de bestaande gevel. Dit kan op verschillende manieren worden bevestigd. In sommige gevallen met ondersteuning van een metalen frame voor extra ondersteuning.

Vervolgens kan de gevel worden afgewerkt. Dit betekent dat het isolatiemateriaal wordt weggewerkt door bijvoorbeeld een houten afwerking of metselwerk.

De afwerking van buitengevelisolatie

Op het moment dat de buitengevel is voorzien van isolatiemateriaal, zal opnieuw een gevel gemonteerd moeten worden. Hierin zijn verschillende opties mogelijk. We benoemen kort een aantal opties voor een mooie afwerking: 

 • Metselwerk
  De meest traditionele vorm van opbouwen van een nieuwe gevel is het opmetselen van een bakstenen muur. Ook gebeurt dit tegenwoordig projectmatig vaak middels prefab voorzetgevels
 • Steenstrips
  Ook is het mogelijk om voor het plaatsen van steenstrips te gaan. Vanaf de buitenkant lijkt dit op traditioneel metselwerk, maar het zijn eigenlijke gezaagde bakstenen. Hierdoor kunnen de steenstrips vrij eenvoudig tegen het isolatiemateriaal worden aangebracht. Het resultaat: een compleet nieuwe en verfrissende look van het huis. 
 • Houten gevelbekleding
  Houten gevelbekleding zorgt voor een warme uitstraling. Hierin zijn weer diverse opties mogelijk in verduurzaamd hout of hardhout. Deze houten platen of latten worden vervolgens gemonteerd aan de hand van lattenstructuur.

De voordelen van buitengevel isoleren

Ondanks dat gevelisolatie best een grote impact heeft op uw huis en een behoorlijke klus is, biedt het ook en aantal voordelen. Deze zetten we graag voor u op een rijtje: 

 1. Het isoleren van de buitengevel zorgt voor een enorme sterk isolerende werking. U hoeft u geen zorgen meer te maken dat de warmte ontsnapt in het huis of dat vochtplekken zich ontwikkelen in de woning. 
 2. Door de sterk isolerende werking biedt dit ook voordelen voor de energiebesparing. Het is niet meer nodig om regelmatig het huis goed op te stoken. Warmte zal niet meer ontsnappen tussen de kleine kiertjes of openingen in het huis. 
 3. Tevens draagt buitengevelisolatie bij aan de bescherming van de hitte. Wanneer de zomer weer hoge temperaturen heeft, voorkomt u dat deze hitte uw woning van binnen bereikt door een goed geïsoleerde gevel. 
 4. Buitengevelisolatie is ook een slimme investering voor uw woning. Door uw huis zo goed mogelijk te isoleren, zorgt dit voor meerwaarde aan de woning.

 

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag