Dakisolatie

Home/Dakisolatie

Een dak zonder isolatie is één van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaart u jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woont u bovendien comfortabeler.

Hoewel meer dan 80 procent van de woningen al een geïsoleerd dak heeft, zijn de meeste van deze daken matig of slecht geïsoleerd. Bij dit soort matig geïsoleerde daken gaat liefst een derde van de warmte in uw woning verloren via het dak. Dat zorgt voor hoge stookkosten, zeker als u de ruimte onder het dak verwarmt. Bijvoorbeeld bij een slaapkamer op zolder of een plat dak van een aanbouw.

Met een geïsoleerd dak houdt u de warmte in huis en bespaart u veel geld op uw energierekening. Wist u bijvoorbeeld dat het rendement van dakisolatie vergelijkbaar is met een rente van 9% op een spaarrekening?

Maar er zijn meer redenen om voor dakisolatie te kiezen. Kies hieronder voor een onderwerp:

  • Meer wooncomfort. Er zullen minder temperatuurschommelingen in huis zijn, waardoor de temperatuur in huis aangenamer én regelmatiger is. Dat betekent dat het in de winter warm blijft maar in de zomer juist koel.
  • Lagere energierekening. Dankzij een goede dakisolatie bespaart u flink op de energiefactuur. Er lekt namelijk minder warmte weg, waardoor u minder hard hoeft te stoken om een aangename temperatuur in huis te realiseren.
  • Minder geluidsoverlast. Dakisolatie draagt sterk bij aan het verminderen van geluidsoverlast van buiten, bijvoorbeeld van vliegtuigen, lawaaiige buren of verkeer op straat.
  • Waardestijging van uw woning. Goede dakisolatie zorgt ervoor dat uw huis meer waard wordt. Eventuele kopers zullen het waarderen dat de energierekening lager is en daardoor meer willen investeren in de koop. Ook draagt dakisolatie bij aan een aanzienlijk beter energielabel voor uw woning, waardoor de woningwaarde stijgt.
  • Geen schimmels en ongedierte meer. Het verbeterde leefklimaat zorgt ervoor dat schimmels en ander ongedierte haast geen kans meer krijgt.

De beste manier van dakisolatie hangt af van uw woonsituatie. Gebruikt u de zolder om te leven? Dan is dakisolatie via de binnen- of buitenzijde de beste optie. Wordt de zolder niet gebruikt om in te leven? Dan adviseren we zoldervloer isolatie.

Samenvattend zijn er dus drie soorten dakisolatie:

  • Dakisolatie binnenzijde
  • Dakisolatie buitenzijde
  • Zoldervloer isolatie

Let op: bij Takkenkamp isoleren we alleen het dak via de binnenzijde. De andere vormen van dakisolatie bieden wij niet aan, maar zijn in sommige gevallen een mogelijkheid wanneer binnendak isolatie geen optie is.

Dakisolatie binnenzijde

Dakisolatie aan de binnenzijde is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van dakisolatie. Bij deze isolatievorm worden er aan de binnenkant van het dak PIR isolatieschuimplaten aangebracht. Binnenzijde dakisolatie wordt over het algemeen alleen toegepast bij bestaande huizen met een schuin dakDe binnenzijde van een plat dak isoleren verhoogt de kans op vochtproblemen namelijk aanzienlijk.

Dakisolatie buitenzijde

Dakisolatie buitenzijde is een veel toegepaste isolatie variant bij nieuwbouwhuizen. Dat komt omdat het isolatiemateriaal onder de panlatten en dakpannen wordt aangebracht. Wilt u de buitenzijde van het dak bij bestaande bouw isoleren? Dan moeten eerst de panlatten en dakpannen van het dak afgehaald wordt. Isolatie aan de buitenzijde van het dak wordt over het algemeen toegepast bij nieuwbouw huizen met een schuin dak of plat dak.

Zoldervloer isolatie

Wordt er niet geleefd op zolder maar dient de zolder als opslagruimte? Dan is zoldervloer isolatie, ook wel plafond isolatie, een goed alternatief voor dakisolatie. Dit is bovendien een kleinere ingreep.  Dit scheelt in het gasverbruik en bespaart op de energiekosten.

Ook het soort dak is van invloed op de te kiezen isolatiewijze. Er zijn over het algemeen twee daktypes:

  • Plat dak
  • Schuin dak

Plat dak isoleren

Platte daken worden over het algemeen alleen aan de buitenzijde van het dak geïsoleerd. Het kan ook aan de binnenzijde maar een plat dak isoleren aan de binnenzijde brengt risico’s met zich mee. De kans op vocht- en schimmelvorming is bij deze manier van isoleren namelijk veel groter dan wanneer je de buitenzijde van het dak isoleert.

Schuin dak isoleren

Een schuin dak isoleren kan op twee manieren. Aan de binnenzijde en aan de buitenzijde. Bij Takkenkamp isoleren we het dak alleen via de binnenzijde.

Een schuin dak isoleren aan de buitenkant zorgt voor de  hoogste isolatiewaarde. Deze isolatiemanier wordt ook wel de warm dak methode genoemd. De term warm dak komt voort uit het feit dat bij deze manier de buitenkant van het dak geïsoleerd wordt van kou en vocht. Hierdoor houdt het dak zelf veel beter warmte vast. Bij deze manier worden altijd eerst de dakpannen van het dak afgehaald. Deze worden weer teruggeplaatst als de isolatiemaatregel is voltooid. Een schuin dak aan de buitenkant isoleren is over het algemeen geen doe-het-zelf klusje. Schakel hiervoor dus een specialist in. Takkenkamp isoleert daken niet vanaf de buitenzijde.

Een schuin dak kan ook aan de binnenzijde geïsoleerd worden. Dit wordt ook wel de koud dak methode genoemd. Het isolatiemateriaal wordt bij deze manier tussen de balken aan de binnenkant van het dak geplaatst. Deze manier van binnenzijde isolatie kan een doe-het-zelf-klusje zijn. Maar er is wel een risico: als de binnenkant van het dak niet op de juiste manier geïsoleerd wordt, dan kan dat voor vochtproblemen zorgen. Met alle gevolgen van dien.

Man brengt dakisolatie aan

Er zit veel verschil in kwaliteit van de verschillende isolatiematerialen voor het dak. De beste isolatiematerialen voor dak zijn PIR isolatieschuimplaat en Supafil Timber Frame (duurzame glaswol).

PIR isolatie
De hoog rendement PIR isolatieplaat is een veel toegepast product met een zeer hoge isolatiewaarde en daarom kan er met kleine diktes gewerkt worden. Met weinig ruimteverlies tussen de balken waardeert u makkelijk de zolder op tot een ruimte die aan de bestaande isolatie-eisen voldoet. De PIR isolatieschuimplaat is voorzien van een aluminium meerlagenfolie met een stootvaste witte zichtzijde, bestemd voor het thermisch isoleren aan de binnenzijde van een ongeïsoleerd hellend dak. Door deze eigenschap heeft het materiaal een zeer nette afwerking wat een meerwaarde betekent voor uw woning. Dit product is voorzien van een CE-markering.

Supafil Timber Frame (glaswol)
Supafil Timber Frame is een duurzame glaswol isolatie zonder bindmiddel, speciaal ontworpen voor het inblazen in houtskeletbouw wanden, plafonds en hellende daken. Dit type glaswol biedt uitstekende thermische eigenschappen en optimale vulling bij het inblazen. Het veelzijdige systeem kan toegepast worden in houtskeletbouw frames, zowel in nieuwbouw als voor renovatie van woningen.

Hoewel we bij Takkenkamp alleen gebruik maken van  PIR isolatieplaten of Supafil Timber Frame als isolatiemateriaal voor dakisolatie, zijn er ook andere materialen die ingezet worden. Andere veel gebruikte isolatiematerialen voor dakisolatie zijn:

Gespoten PUR
Gespoten polyurethaanschuim (PUR) is één van de isolatiematerialen met de hoogste isolatiewaarde. Bovendien is dit materiaal erg goed aan te brengen onder het dak omdat het schuim makkelijk alle kiertjes en hoekjes opvult. Hierdoor heb je geen last van koudebruggen.

Rotswol
Rotswol is, net als glaswol, een minerale wol met goede isolerende eigenschappen. Dit materiaal is geschikt voor het isoleren van plafonds of van hellende dekken. Hoewel het nagenoeg dezelfde isolerende eigenschappen heeft als glaswol, geven we de voorkeur aan de Supafil Timber Frame glaswol. Deze vorm van glaswol geeft namelijk een betere vulling bij het inblazen.

Schapenwol
Schapenwol is één van de meest ecologische isolatiematerialen en hoort dan ook tot de milieuvriendelijke isolatiematerialen. Het nadeel van schapenwol is dat het één van de duurste isolatiematerialen is die er zijn. De prijs van een m2 schapenwol ligt meestal zo tussen de 20 en 25 euro.

Cellulose
Ook cellulose hoort tot de milieuvriendelijke isolatiematerialen. Cellulose isolatie wordt ook wel papiervlokken genoemd omdat het gemaakt wordt van gerecycled krantenpapier. Echter zijn papiervlokken niet geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes.

Houtwol
Houtwol isolatie is milieuvriendelijk en heeft goede isolerende eigenschappen.Een houtwol isolatieplaat bestaat uit samengeperste houtvezels afkomstig van sparrenhout. Van zichzelf is houtwol echter niet 100% brandveilig en daarom kan het zijn dat er nog speciale zouten toegevoegd worden aan het productieproces.

De prijs van dakisolatie inclusief montage hangt af van de constructie van uw huis en de isolatiewijze. Door de vele mogelijkheden en materialen is dakisolatie altijd maatwerk.

Het isoleren van een schuin dak van een gemiddelde eengezinswoning kost ongeveer 6.900 euro (indicatief bedrag o.b.v. een dak van 70 m², inclusief afwerking).

Maar het isoleren aan de binnenzijde van een onverwarmde zolder bespaart gemiddeld zo’n 430 euro en bij een verwarmde zolder maar liefst 530 euro per jaar op de gasrekening. Dakisolatie moet je dan ook zien als een investering. Met de huidige energie prijzen verdient u deze investering namelijk in een relatief korte tijd terug. Indien de energieprijzen verder stijgen, verdient u de investering nóg sneller terug. Uiteindelijk kost het u dus geen geld maar levert het geld op.

Vrijblijvend adviesgesprek over dakisolatie

Komen de problemen die genoemd worden op deze pagina u bekend voor? Bent u benieuwd naar het advies in uw woonsituatie? Vraag dan heel gemakkelijk een gratis adviesgesprek aan over de isolatie van uw dak.

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag