Dakisolatie

Dakisolatie

Een dak zonder isolatie is één van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaart u jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woont u bovendien comfortabeler.

Hoewel meer dan 80 procent van de woningen al een geïsoleerd dak heeft, zijn de meeste van deze daken matig of slecht geïsoleerd.  Bij dit soort matig geïsoleerde daken gaat liefst een derde van de warmte in uw woning verloren via het dak. Dat zorgt voor hoge stookkosten, zeker als u de ruimte onder het dak verwarmt. Bijvoorbeeld bij een slaapkamer op zolder of een plat dak van een aanbouw.

Met een geïsoleerd dak houdt u de warmte in huis en bespaart u veel geld op uw energierekening. Wist u bijvoorbeeld dat het rendement van dakisolatie vergelijkbaar is met een rente van 9% op een spaarrekening?

Maar er zijn meer redenen om voor dakisolatie te kiezen. Wij zetten de voordelen van dakisolatie graag voor u op een rij.

Voordelen dakisolatie

  • Meer wooncomfort. Er zullen minder temperatuurschommelingen in huis zijn, waardoor de temperatuur in huis aangenamer én regelmatiger is. Dat betekent dat het in de winter warm blijft maar in de zomer juist koel.
  • Lagere energierekening. Dankzij een goede dakisolatie bespaart u flink op de energiefactuur. Er lekt namelijk minder warmte weg, waardoor u minder hard hoeft te stoken om een aangename temperatuur in huis te realiseren.
  • Minder geluidsoverlast. Dakisolatie draagt sterk bij aan het verminderen van geluidsoverlast van buiten, bijvoorbeeld van vliegtuigen, lawaaiige buren of verkeer op straat.
  • Waardestijging van uw woning. Goede dakisolatie zorgt ervoor dat uw huis meer waard wordt. Eventuele kopers zullen het waarderen dat de energierekening lager is en daardoor meer willen investeren in de koop. Ook draagt dakisolatie bij aan een aanzienlijk beter energielabel voor uw woning, waardoor de woningwaarde stijgt.
  • Geen schimmels en ongedierte meer. Het verbeterde leefklimaat zorgt ervoor dat schimmels en ander ongedierte haast geen kans meer krijgt.
Gratis adviesgesprekGratis offerte

Soorten dakisolatie

De beste manier van dakisolatie hangt af van uw woonsituatie. Gebruikt u de zolder om te leven? Dan is dakisolatie via de binnen- of buitenzijde de beste optie. Wordt de zolder niet gebruikt om in te leven? Dan adviseren we zoldervloer isolatie.

Samenvattend zijn er dus drie soorten dakisolatie:

  • Dakisolatie binnenzijde
  • Dakisolatie buitenzijde
  • Zoldervloer isolatie

Dakisolatie binnenzijde

Dakisolatie aan de binnenzijde is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van dakisolatie. Bij deze isolatievorm worden er aan de binnenkant van het dak PIR isolatieschuimplaten aangebracht. Binnenzijde dakisolatie wordt over het algemeen toegepast bij bestaande huizen met een schuin of plat dak.

Dakisolatie buitenzijde

Dakisolatie buitenzijde is een veel toegepaste isolatie variant bij nieuwbouwhuizen. Dat komt omdat het isolatiemateriaal onder de panlatten en dakpannen wordt aangebracht. Wilt u de buitenzijde van het dak bij bestaande bouw isoleren? Dan moeten eerst de panlatten en dakpannen van het dak afgehaald wordt. Dakisolatie buitenzijde wordt over het algemeen toegepast bij nieuwbouw huizen met een schuin of plat dak.

Zoldervloer isolatie

Wordt er niet geleefd op zolder maar dient de zolder als opslagruimte? Dan is zoldervloer isolatie een goed alternatief voor dakisolatie. Dit is bovendien een kleinere ingreep.  Dit scheelt in het gasverbruik en bespaart op de energiekosten.

Gratis adviesgesprekGratis offerte

Beste Dakisolatiematerialen

Er zit veel verschil in kwaliteit van de verschillende isolatiematerialen voor het dak. De beste isolatiematerialen voor dak zijn PIR isolatieschuimplaat en Supafil Timber Frame (duurzame glaswol).

PIR isolatieschuimplaat

De hoog rendement isolatieplaat is een veel toegepast product met een zeer hoge isolatiewaarde en kan er daarom met kleine diktes gewerkt worden. Met minimaal ruimteverlies tussen de balken waardeert u de zolder dan ook op tot een ruimte die aan de huidige isolatie-eisen voldoet. De PIR isolatieschuimplaat is voorzien van een aluminium meerlagenfolie met een stootvaste witte zichtzijde, bestemd voor het thermisch isoleren aan de binnenzijde van een ongeïsoleerd hellend dak. Door deze eigenschap heeft het materiaal een zeer nette afwerking wat een meerwaarde betekent voor uw woning. Dit product is voorzien van een CE-markering.

Supafil Timber Frame

Supafil Timber Frame is een duurzame glaswol isolatie zonder bindmiddel, speciaal ontworpen voor het inblazen in houtskeletbouw wanden, plafonds en hellende daken. Dit type glaswol biedt uitstekende thermische eigenschappen en optimale vulling bij het inblazen. Het veelzijdige systeem kan toegepast worden in houtskeletbouw frames, zowel in nieuwbouw als voor renovatie van woningen.

Kosten / prijs dakisolatie

De prijs van dakisolatie inclusief montage hangt af van de constructie van uw huis en de isolatiewijze. Door de vele mogelijkheden en materialen is dakisolatie altijd maatwerk.

Het isoleren van een schuin dak van een gemiddelde eengezinswoning kost ongeveer 5.200 euro (indicatief bedrag o.b.v. een dak van 76 m², inclusief afwerking).

Maar het isoleren aan de binnenzijde van een onverwarmde zolder bespaart gemiddeld zo’n 430 euro en bij een verwarmde zolder maar liefst 530 euro per jaar op de gasrekening. Dakisolatie moet je dan ook zien als een investering. Met de huidige energie prijzen verdient u deze investering namelijk in een relatief korte tijd terug. Indien de energieprijzen verder stijgen, verdient u de investering nóg sneller terug. Uiteindelijk kost het u dus geen geld maar levert het geld op.

Gratis adviesgesprekGratis offerte

Share This: