6 handige tips om energie te besparen!

Een hoge energierekening aan het eind van het jaar is een goede reden om eens kritisch te kijken naar het verbruik van energie in uw woning. Door makkelijke tips toe te passen, kunt u veel energie besparen. In deze blog geven we zes tips om te besparen op uw energierekening. Goed voor het milieu én goed voor uw portemonnee!

Tip 1: Een goed geïsoleerd huis betekent energie besparen

 • Om veel energie te besparen, is isolatie onmisbaar. Zonder isolatie gaat er veel warmte verloren en zult u dus meer energie moeten verbruiken om de woning aangenaam te houden.
 • Spouwmuurisolatie is een isoaltiemanier met een relatief snelle terugverdientijd. Na vier jaar kunt u deze investering al terugverdiend hebben! Door de spouwmuren te isoleren bespaart u gemiddeld 350 euro per jaar!

Benieuwd hoeveel u met isolatie kunt besparen op uw energierekening? Neem dan contact met ons op.

NEEM CONTACT OP

Tip 2: Energie besparen met uw huishoudelijke apparaten

 • Ongemerkt gaat er veel energie verloren omdat uw apparaten constant op stand-by staan. Letten op deze kleine dingen zorgt ervoor dat uw apparaten niet onnodig energie verbruiken.
 • Ook opladers die in het stopcontact zitten maar niet worden gebruikt, verbruiken energie. Haal uw oplader nadat het apparaat opgeladen is dan ook uit het stopcontact.
 • Gaat u nieuwe apparaten aanschaffen? Een wasmachine, koelkast of televisie bijvoorbeeld? Dan is het slim om te letten op de energieklasse. Met energieklasse A (+++) bent u ervan verzekerd dat uw nieuw aangeschafte apparaten minder energie verbruiken dan hun verouderde voorgangers.

Tip 3: Energie besparen met uw verwarming

 • Misschien te voor de hand liggend, maar toch iets wat vaak over het hoofd wordt gezien: zet de thermostaat 1 graad lager. Door de verwarming gemiddeld 1 graad lager te zetten, kunt u zo’n 7% op verwarmingskosten besparen. Nog een inkoppertje: Zet de verwarming altijd uit als u het huis uit gaat.
 • Om nog meer te besparen op uw verwarmingskosten is radiatorfolie een goede oplossing. Door radiatorfolie achter de radiator te bevestigen, gaat minder warmte verloren via de muren.
 • Het consequent sluiten van uw tussendeuren, zorgt ervoor dat alleen de ruimte waar u bent efficiënt wordt verwarmd. Door tussendeuren te sluiten wordt niet onnodig ook de hal of bijkeuken verwarmd.

Tip 4: LED verlichting

 • Ook op verlichting kunt u veel energie besparen. Zijn al uw lampen al LED? Bij het kopen van lampen is het belangrijk om te letten op het energielabel.
 • Let er op dat u altijd de lichten uit doet in ruimtes waar niemand is. Veel energie gaat verloren door het onnodig aan laten van verlichting.
 • Heeft u weleens kritisch gekeken naar uw tuinverlichting? Verlichting op zonne-energie is vooral voor in de tuin een uitstekende oplossing. Toch een gezellig verlichte tuin, maar geen energiekosten!
 • Dim die lichten! Als u nog geen dimlichten gebruikt, kan dit een goede overweging zijn. Dimmers op uw lichten geven veel sfeer, maar zorgen er ook voor dat er minder energie verbruikt wordt: win-win.

Tip 5: Water besparen

 • Warm water kost ook energie. Net dat ene minuutje minder lang douchen levert al een besparing op. Door bijvoorbeeld voor uzelf een regel te stellen van maximaal 5 minuten douchetijd, zult u merken dat u bewuster wordt van uw warmwaterverbruik.
 • Een waterbesparende douchekop is een goed hulpmiddel voor het besparen van water tijdens het douchen. Hetzelfde comfort maar minder waterverbruik,
 • Door op te letten tijdens het koken kunt u water, stroom en gas besparen. Gebruik bijvoorbeeld niet te grote pannen, hiermee verbruikt u onnodig water, stroom en gas.
 • Laat de warm waterkraan niet onnodig open staan. Wees bewust van de verspilling en de energie die u kunt besparen door alleen het nodige warme water te gebruiken.
 • Neem minder vaak een warm bad. Een bad verbruikt veel meer energie dan een warme douche.

Tip 6: Zonnepanelen

 • Wilt u investeren in uw woning en het opwekken van eigen energie? Dan kunnen zonnepanelen een goede uitkomst zijn.

Wees u bewust van uw energieverbruik!

Al deze tips om te gaan besparen dragen bij aan een lagere energierekening. Vindt u het nog lastig om te bepalen of u teveel energie verbruikt en waar u eventueel wat aan kunt veranderen? Er zijn veel handige artikelen te vinden op Milieu Centraal, bijvoorbeeld over grote energieslurpers. Wordt bewust van uw energieverbruik en weet dat de kleine dingen die u doet om energie te besparen al bijdragen aan een beter milieu en een lagere energierekening!

Advies op maat
Contact
Takkenkamp Isolatie Spouwmuur isolatie