Energielabels

Een definitief energielabel maakt inzichtelijk hoe energiezuinig uw huis is. Daarnaast laat het ook zien welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labels voor woningen variëren van A tot en met G. Hierbij zijn woningen met een A-label het meest energiezuinig en woningen met een G-label het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Een voorlopig label is een schatting. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. In werkelijkheid kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. In 2006 is er onderzoek gedaan naar het huizenbestand in Nederland. Deze gegevens worden gebruikt om uw huis van een voorlopig energielabel te voorzien. Zo kan bijvoorbeeld worden ingeschat dat een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel en dubbel glas in de woonkamer heeft.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Een energielabel brengt meerdere voordelen met zich mee:

  • Het kan een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van uw woning.
  • Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van uw huis versnellen.
  • Het label bevat tips waarmee u uw huis energiezuiniger kunt maken. Als u investeert in energiebesparende maatregelen verhoogt u het wooncomfort en bespaart u op uw energierekening.

Heeft u al een energielabel?

Via zoekuwenergielabel.nl kunt u controleren of uw woning al over een definitief energielabel beschikt. Nadat het energielabel is afgegeven, blijft het maximaal 10 jaar geldig. Wanneer u tussentijds uw huis energiezuiniger maakt, kunt u dit met een nieuw label inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van uw woning echter niet verplicht als het oude label nog geldig is. Als u uw woning met een voorlopig energielabel wilt verkopen of verhuren, moet u eerst een definitief label aanvragen. Anders riskeert u namelijk een boete van maximaal 405 euro.

Advies op maat
Contact
Takkenkamp Isolatie purschuim