Geluidsisolatie vloer

Home/Geluidsisolatie vloer

Met aanbrengen van geluidsisolatie wordt geluid afkomstig van andere ruimtes verminderd of zelfs helemaal geëlimineerd. Geluid wordt door trillingen veroorzaakt en baant zich een weg door lucht, muren en plafonds. Het is belangrijk dat deze scheidende constructiedelen van goede isolatie voorzien zijn, zeker nu we steeds meer gesteld zijn op rust en privacy in onze woning.

Geluidsisolatie muren

Het komt helaas nog vaak voor dat muren onvoldoende akoestisch geïsoleerd zijn, waardoor het geluid naar naburige ruimtes verspreidt. Er zijn verschillende methodes om dit te voorkomen.

Allereerst is het belangrijk dat de muren goed luchtdicht gemaakt worden, want waar lucht door kan, kan immers ook geluid door. Vooral bij voegen die niet continu of dik genoeg zijn, kan al snel een behoorlijk verlies van de isolatiewaarde optreden. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de muur, hoe beter de geluidsisolatie. Dit komt doordat zwaardere materialen minder trillen, wat de lucht- en contactgeluidsisolatie ten goede komt. Houdt er echter wel rekening mee dat voor lage tonen meer massa nodig is dan hoge tonen. Daarnaast is ook de luchtdichtheid en afwerking van belang.

Geluidsisolatie vloer

Naast luchtgeluid is het bij geluidsisolatie van de vloer ook belangrijk om rekening te houden met contactgeluid. Een goede vorm van isolatie is bijvoorbeeld het leggen van een zwevende vloer.

Het bekendste voorbeeld van contactgeluid is waarschijnlijk het heen en weer lopen van de bovenburen of het dichtslaan van deuren. Denk daarnaast echter ook aan het verschuiven van objecten of trillingen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld wasmachines. Door de sterkte van deze geluidsschokken te verminderen, worden hinderlijke geluiden voorkomen.

De meest voor de hand liggende oplossing voor een betere geluidsisolatie is het leggen van een elastische vloerbedekking. Denk hierbij aan tapijt of linoleum. In de praktijk blijkt het echter weinig efficiënt te zijn in vergelijking met andere oplossingen.

Geluidsisolatie plafond

Wanneer u last heeft van geluid afkomstig van de bovenburen is het isoleren van het plafond een mogelijke oplossing. Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen lucht- en contactgeluid. De beste oplossing is de combinatie van een zwevende dekvloer en een verlaagd plafond. Dit is echter niet altijd mogelijk omdat de woning boven u bijvoorbeeld een andere eigenaar heeft. Gelukkig kan het plaatsen van een verlaagd plafond dan ook al veel overlast voorkomen.

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag