Gevelisolatie

Home/Spouwmuurisolatie/Gevelisolatie

Een huis zonder gevelisolatie verliest veel warmte. Hierdoor slaat de verwarming dus vaker aan en verbruikt u meer gas dan een goed geïsoleerd buurhuis. Dit is eveneens nadelig voor het milieu, want gas stoken zorgt voor CO2-uitstoot en draagt bij aan klimaatverandering. Met het isoleren van de gevel gaat u dit tegen en bespaart u jaarlijks op het gasverbruik. Gemiddeld daalt het gasverbruik met ruim 9 m3 voor elke m2 gevel die u isoleert. Bij een gemiddelde gasprijs van € 0,63 per m3 is dat dus ruim vijf euro per m2 gevel!

Wat is gevelisolatie precies?

Wilt u zoveel mogelijk besparen op stookkosten en een steentje bijdragen aan het milieu? Isoleer dan de gevels. Bij Takkenkamp gebruiken we de term gevelisolatie eigenlijk als overkoepelende term voor alle soorten muurisolatie. Het gaat daarbij om:

 • Spouwmuurisolatie
 • Buitenmuur isolatie
 • Binnenmuur isolatie

Let op: bovenstaande soorten zijn de meest voorkomende vormen van gevelisolatie. Bij Takkenkamp bieden we alleen spouwmuurisolatie aan.

Is gevelisolatie geschikt voor uw woning?

Wanneer uw muren niet geïsoleerd zijn is de kans groot dat uw woning geschikt is voor een van de verschillende gevelisolatie manieren. Of dat ook echt zo is dat verschilt per woning. Lees hieronder welke vorm van gevelisolatie past bij welke soort woning.

Welke soorten gevelisolatie zijn er?

De meest gebruikte vorm van gevelisolatie is waarschijnlijk spouwmuurisolatie. Dat komt omdat deze isolatievorm de meest kosten bespaart. Met de spouwmuur wordt ook wel de lege ruimte tussen de buitengevel en de muur aan de binnenkant bedoeld. Door deze lege ruimte gaat er veel warmte verloren waardoor stookkosten over het algemeen een stuk hoger liggen. Is uw huis gebouwd tussen 1920 en 1975 dan is de kans groot dat u een spouwmuur heeft. Als de spouwmuur nog niet geisoleerd is, dan is deze vorm van isolatie de beste gevelisolatie manier.

De spouwmuur wordt geïsoleerd door boorgaten in de buitenmuur te maken en de tussenruimte, spouw, op te vullen met isolatiemateriaal. Na afloop worden de boorgaten dichtgemaakt met voegspecie. Meer informatie over spouwmuurisolatie vindt u hier.

Heeft uw huis geen spouwmuur maar wilt u wel uw muur isoleren? Dan is buitenmuur isolatie een optie. Buitenmuur isolatie wordt ook wel buitengevel isolatie genoemd. Bij deze isolatievorm wordt het isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van uw woning aangebracht. Hierbij kunt u kiezen uit twee soorten afwerking: Sierpleister of gevelbekleding. Gevelbekleding is beschikbaar in varianten als houten planken, vezel cementplaten en kunststof platen. Het voordeel van buitenmuur isolatie is dat er geen ruimte in uw huis verliest. Meer informatie over buitenmuur isolatie vindt u hier.

Takkenkamp isoleert geen buitenmuren, maar in sommige gevallen is alleen buitenmuur isolatie een optie.

Isolatie aan de binnenkant van het huis is een goedkopere variant dan buitenmuur isolatie. Bij binnenmuur isolatie wordt er isolatie materiaal tegen de binnenkant van het dakbeschot geplaatst. Dit wordt vaak gedaan met isolatieplaten of isolatiedekens. Ze worden afgewerkt met behulp van gipsplaten. Meer informatie vindt u op onze binnenmuur isoleren pagina.

Takkenkamp isoleert geen binnenmuren, maar in sommige gevallen is binnenmuur isolatie de enige optie. Weten welke vorm van isolatie in uw geval mogelijk is? Neem vrijblijvend contact op voor een advies gesprek.

Advies op maat

Voordelen van Gevelisolatie

Het isoleren van de gevel heeft meerdere voordelen. Wanneer u kiest voor 1 van de 3 methodes om de gevel te isoleren kunt u in ieder geval de volgende voordelen ervaren:

 • Een sterk geïsoleerde werking
 • Grote energiebesparing
 • Minder warmteverlies
 • De wand wordt beschermd tegen temperatuurverschillen
 • Voorkomen van schade door spanningsverschillen
 • Zomers blijft het huis langer koel
 • Verminderd geluidsoverlast
 • Bescherming tegen schimmelvorming
 • Verhoging waarde van het huis

Kosten Gevelisolatie

Omdat gevelisolatie een overkoepelende term is voor drie verschillende isolatievormen, is er geen eenduidig antwoord te geven over de kosten van gevelisolatie. Bekijk in onderstaande tabel de kosten en terugverdientijd per type gevelisolatie.

Soort muurisolatie Gemiddelde prijs/m2 (incl. btw) Gemiddelde terugverdientijd
Spouwmuurisolatie €15 – €30 3 tot 4 jaar
Buitenmuurisolatie €100 – €150 13 tot 15 jaar
Binnenmuurisolatie €50 15 jaar

Tips gevelisolatie buitenzijde

 • Als u de buitenmuren vanaf de buitenzijde wilt laten isoleren, verandert het uiterlijk van de woning. Hierdoor is het verplicht om een vergunning aan te vragen bij de gemeente.
 • Als het niet toegestaan is om het uiterlijk van uw woning te wijzigen, ga dan even na of dat ook geldt voor de achter- en zijgevels.
 • Ga na of u in aanmerking komt voor een subsidieregeling.

Vraag nu uw offerte aan bij Takkenkamp Isolatie

Vul het aanvraagformulier in en binnen 2 werkdagen nemen wij telefonisch contact met u op. Onze isolatiespecialist zet uw woonsituatie, wensen en belangen om in een persoonlijk advies.

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag