Halfsteens muur isoleren

Home/Halfsteens muur isoleren

Als u een oudere woning bezit met buitenmuren zonder spouw, kan dit het wooncomfort aanzienlijk verlagen. De kans op vochtproblemen is immers hoger dan bij woningen die wel over spouwmuren beschikken. Daarnaast gaat er veel warmte verloren wanneer de muren niet goed geïsoleerd zijn. Dit resulteert in een hoge energierekening. Wanneer de woning geen spouwmuren heeft, maar toch het wooncomfort verhoogt moet worden, kan er gekozen worden om de buiten- of binnenkant van de muur te isoleren.

Let op: Bij Takkenkamp Isolatie isoleren wij geen binnen- en buitenmuren. U kunt bij ons terecht voor: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie én binnen dakisolatie.

Halfsteens muur isoleren buitenkant

Wanneer u een halfsteens muur heeft, is spouwmuurisolatie geen optie. In dat geval kunt u wel kiezen voor het isoleren van de buitenkant van de halfsteens muur. U bespaart op die manier niet alleen veel geld op uw energierekening, maar uw gevel krijgt ook nog eens een heel nieuw aanzicht. Na het isoleren van de buitenmuren is de kans op vochtproblemen ook minimaal. Houd er wel rekening mee dat de kosten van het isoleren van een halfsteens buitenmuur een stuk hoger liggen.

Houd er bij het isoleren van de buitenkant van uw halfsteens muur ook rekening mee dat u hiervoor een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. U verandert namelijk de buitenkant van de woning. Dit is daarnaast ook geen klus die u zelf kunt doen, dus laat u goed adviseren.

De werking van buitenmuurisolatie

Wanneer u uw halfsteens muur vanaf de buitenkant gaat isoleren, plaatst u isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van de woning. Dit wordt met een speciale lijm aangebracht. Qua afwerking kunt u kiezen tussen twee verschillende soorten. Gevelbepleistering is een snelle oplossing en wordt voornamelijk gebruikt bij de renovatie van huizen. Daarnaast zijn steenstrips ook een oplossing. Dit neemt minder plaats in en ziet er uit als een stenen muur. Liever een natuurlijke uitstraling? Dan is houten gevelbekleding de ideale oplossing.

De voor- en nadelen van buitenmuurisolatie

Er zitten veel voordelen verbonden aan het isoleren van halfsteens buitenmuren. Deze voordelen maken dit een hele waardevolle investering. Hieronder benoemen wij de grootste voordelen:

 • Een lagere energierekening
 • Het aanzicht van de gevel ziet er weer mooi uit
 • De warmte blijft in huis
 • De isolatiewaarde is hoog

Ook komen er een aantal nadelen kijken bij het isoleren van de buitenmuren:

 • Zoals hierboven al benoemd, moet er een vergunning aangevraagd worden voor buitenmuurisolatie.
 • De kosten liggen, vergeleken bij spouwmuurisolatie of binnenmuurisolatie een stuk hoger.

Halfsteens muur isoleren binnenkant

Wanneer buitenmuurisolatie of spouwmuur isolatie geen optie is, kunt u kiezen voor het isoleren van de binnenkant van de halfsteens muur. Dit heeft hetzelfde gewenste effect: een lagere energierekening.

De werking van binnenmuurisolatie

Voor het isoleren van de binnenkant van de halfsteens muur hoeft u, in tegenstelling tot bij het isoleren van de buitenmuur, geen vergunning aan te vragen. Wanneer u binnenmuurisolatie gaat plaatsen, wordt er gebruik gemaakt van voorzetwanden. Het is van belang om deze voorzetwanden op een correcte manier te plaatsen, zodat het risico op vochtproblemen verminderd wordt. Als u momenteel al vochtproblemen heeft, houdt hier dan rekening mee bij de keuze van het isolatiemateriaal. Vergeet tot slot ook niet de stopcontacten en bevestiging van de radiatoren aan te passen.

De voor- en nadelen van binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie is vaak niet de eerste optie die u kiest bij het isoleren van uw huis. Vandaar dat hier zowel voor als nadelen aan verbonden zijn. Hieronder benoemen we een aantal voordelen:

 • Uw huis wordt eerder warm in de winter. Dit komt omdat u niet hoeft te wachten totdat de buitenmuren opgewarmd zijn.
 • Het isoleren van uw binnenmuren is niet afhankelijk van het weer. U kunt dit op ieder gewenst moment in het jaar doen.
 • Wanneer u niks wilt veranderen aan het aanzicht van uw huis is binnenmuurisolatie de ideale oplossing.

Ook zitten er enkele nadelen aan verbonden:

 • Doordat de isolatie aan de binnenkant van het huis geplaatst wordt, wordt het oppervlak van uw woonruimte kleiner.
 • Na het toevoegen van binnenmuurisolatie, is het aanzicht aangetast. Dat betekent dat de muur opnieuw geschilderd of behangen moet worden. Hier zitten extra kosten aan verbonden.
 • In de zomer kan de warmte minder makkelijk zijn weg naar buiten vinden, waardoor er meer warmte in huis blijft.
 • Soms moeten er vensterbanken of radiatoren verplaatst worden. Hier komen extra kosten bij kijken.

Kunnen wij u helpen?

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag een advies op maat aan. Wij nemen dan binnen 2 werkdagen telefonisch contact met u op. Onze ervaren isolatiespecialisten voorzien u van een persoonlijk advies gebaseerd op uw wensen en  uw woonsituatie. Vervolgens ontvangt u geheel vrijblijvend een offerte.

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag