Hoe kan ik mijn huis verduurzamen

Home/Hoe kan ik mijn huis verduurzamen

Woning verduurzamen

Staat u op het punt om huis te verduurzamen of bent u nog zoekende naar de voordelen hiervan? Dan kunnen de onderstaande punten u meer inzicht geven. Uw woning energiezuiniger hoeft namelijk niet heel moeilijk te zijn. Relatief kleine aanpassingen kunnen soms al grote impact hebben. Een aantal aanpassen die Takkenkamp aanbiedt zullen hieronder aan bod komen:

Spouwmuurisolatie

Gemiddeld verliest een woning al snel 20% van van de warmte via de muren van een woning. In deze gevallen is voor bestaande woningen spouwmuurisolatie een uitkomst. Hiervoor is geen verbouwing nodig en kan relatief goedkoop worden toegepast. Tevens zult u flink gaan besparen op uw energierekening. Daarom is energiebesparing is een groot voordeel van spouwmuurisolatie. Benieuwd naar de verschillende opties en mogelijkheden van spouwmuurisolatie? Bekijk dan onze volgende pagina over spouwmuurisolatie.

Isolatie van het dak

Naast dat er energieverlies kan optreden bij de muren, kan dit ook via het dak plaatsvinden. Staat u op het punt om uw woning te verbouwen? Dan is het isoleren van uw dak een goede optie. Bij de keuze van dakisolatie is het juiste isolatiemateriaal ook essentieel. Hierbij moet er rekening worden gehouden met de isolatiewaarde, de duurzaamheid van de productie en of het een natuurproduct is. Als u bijvoorbeeld kiest voor een natuurproduct, dan kan deze vaak beter ventileren en vocht reguleren. Bij Takkenkamp hebben wij vakmannen die u hierin kunnen adviseren.

Meer informatie over de verschillende dakisolatie vormen zoals zoldervloerisolatie of zolderisolatie vindt u hier.

Dubbel glas

In steeds meer woningen is dubbel glas de nieuwe standaard geworden. Vaak wanneer u besluit om nieuwe kozijnen en ramen aan te schaffen, is HR++ de standaard. Ook als u ervoor kiest alleen nieuw glas te nemen, is HR++ het uitstekende keuze. Is dit bij uw huis niet mogelijk, dan zijn er verschillende alternatieven mogelijk.

Naast dat nieuwe ramen voor uw woning een positief effect hebben op de duurzaamheid van uw woning, helpt het ook tegen geluid van buitenaf. Ook blijft de warmte in uw woning goed binnen en ervaart u geen vervelende kou meer via de ramen.

Tip: Huis verduurzamen met hypotheek

Verschillende hypotheken helpen steeds meer om uw woning te verduurzamen. Bij het afsluiten van een hypotheek is het aan te raden om te vragen naar een verduurzaming advies. Als het nodig is, zijn er vaak mogelijkheden om een lening voor verduurzaming met korting op de rente af te sluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die u betaalt.

Vloerisolatie

Naast dakisolatie, is vloerisolatie ook een mogelijkheid om uw woning te verduurzamen. Vloerisolatie kan daarbij vaak snel en eenvoudig worden aangebracht. Houdt hierbij wel rekening dat het effect beperkt kan zijn. De meeste warmte gaat namelijk vaak verloren via de muren. Een groot voordeel is wel dat het erg prettig aanvoelt. De vloer zal veel minder koud aanvoelen en tocht in uw woning zal minder zijn.

Alternatieven voor verduurzamen

Naast deze vormen zijn er ook alternatieven die kunnen bijdragen aan het verduurzamen van uw woning.

  • Zonnepanelen: Een van de meest bekende alternatieven zijn zonnepanelen. Bij veel nieuwbouwwoningen worden deze standaard al geleverd aan de woning. Echter zijn zonnepanelen ook goede optie voor een bestaande (oudere) woning. Het is hierbij aan te raden om u hierin te laten adviseren over de beste oplossing om uw eigen energie duurzaam op te wekken.
  • Warmtepomp: een lucht warmtepomp kan een effectieve manier zijn om uw woning te verwarmen. Hierbij wordt buitenlucht gebruikt om zowel de woning als het water te verarmen. Daarnaast wordt met dit alternatief de CO2-uitstoot gemiddeld 35 product lager. Ook hierbij is het belangrijk dat u zich laat adviseren bij de aanschaf en installatie van een waterpomp.

Tip: maak gebruik van de subsidie

Wist u dat er een landelijke subsidie voor isolatie van je dak, gevel, vloer en ramen bestaat? Als u twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kunt u dit jaar ongeveer 30 procent van de kosten terugkrijgen.

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag