In 3 stappen naar energieneutraal

Vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven: het energieneutraal maken van onze woning. Wat is dat precies? Een energieneutrale woning is een woning waarbij het energieverbruik op jaarbasis niet meer is dan de energie die door de woning zelf wordt opgewekt. Een ideale situatie. Maar welke stappen moet u ondernemen om tot een energieneutrale woning te komen? Dat beschrijven we in deze blog!

In drie stappen naar energieneutraal, doet u zo:


    Isoleer en ventileer

Duurzaam en energieneutraal wonen begint bij isolatie. Het overwegen van een duurzame warmtebron zoals een warmtepomp is zinloos wanneer uw woning nog niet of slecht geïsoleerd is. Met isolatie zorgt u ervoor dat de warmte vanuit uw woning niet kan ontsnappen. Spouwmuurisolatie verhoogt het wooncomfort aanzienlijk, omdat tocht door kieren en naden geen kans meer krijgt. Vloerisolatie helpt de optrekkende kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. En met dakisolatie bespaart u het meeste energie, omdat veel warmte via het (niet geïsoleerde) dak verloren gaat.

Het hele huis geïsoleerd? Vergeet dan niet om te ventileren! Een goed geïsoleerde woning die niet wordt geventileerd, wordt vochtig, muf en ongezond. Juist die vochtige lucht kost veel meer energieverbruik om te verwarmen dan verse (buiten)lucht). Zorg daarom voor voortdurende aanvoer van frisse lucht in huis door ramen en ventilatieroosters.


     Duurzame warmtebron

Stap twee is het zoeken naar een duurzame warmtebron. U heeft er nu al door isolatie en ventilatie voor gezorgd dat uw huis niet onnodig energie verliest, maar de bron van warmte in uw huis is nog niet duurzaam. Voor een duurzame warmtebron kunt u denken aan; warmte uit duurzame stroom of biogas, zonneboilers, warmtepompen, warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen, en warmte uit diepere aardlagen. Langzaam zullen alle CV-ketels vervangen moeten worden door een duurzame manier van warmte. Op de website van MilieuCentraal kunt u meer lezen over verwarmen zonder aardgas.


     Energie opwekken (zonnepanelen)

De laatste stap naar een energieneutrale woning is het zelf opwekken van energie! Het energieverbruik mag namelijk niet groter zijn dan de zelf opgewekte energie. Het energieverbruik is door de vorige twee stappen al flink gereduceerd. De makkelijkste en meest bekende manier van zelf energie opwekken zijn zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds aantrekkelijker omdat het goedkoper, efficiënter en compacter wordt.


In drie stappen heeft u zo een energieneutrale woning gerealiseerd! Meer weten over de eerste stap in verduurzaming? Onze adviseurs staan u graag (telefonisch of bij u thuis) te woord! Neem contact op. 

Advies op maat