Is purschuim schadelijk voor de gezondheid of veilig?

Een welbekend isolatiemateriaal: PUR of purschuim. Het materiaal wordt gebruikt in allerlei vormen, zoals purschuim en purplaten. Vaak wordt het gebruikt voor vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Niet alleen als isolatiemateriaal, polyurethaan (pur) wordt in veel producten gebruikt. Het zit zelfs in je telefoon, auto of bureaustoel. Soms zijn er negatieve geluiden over pur. Zo zou pur schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar is purschuim schadelijk voor de gezondheid of juist veilig? Waarom gaat het in enkele gevallen waarin gewerkt wordt met pur zo verkeerd? In dit artikel leggen we uit wat pur is, waarom pur niet schadelijk is voor de gezondheid en aan welke richtlijnen Takkenkamp Isolatie moet voldoen om pur veilig aan te brengen.

Wat is purschuim?

Een ander woord voor PUR is Polyurethaan. Dit materiaal bestaat uit twee componenten en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Deze twee componenten zijn PMDI en polyol. De twee componenten worden samengevoegd en zo ontstaat er purschuim. Het materiaal wordt vloeibaar aangebracht en wordt binnen enkele minuten een hardschuim. Het voordeel van purschuim is dat het materiaal een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Laat u uw vloer isoleren met pur? Dan kunt u rekenen op een flinke besparing op uw energierekening. Ook is purschuim ideaal omdat het alle kieren en naden goed kan dichten. Er zijn veel verschillende vormen en typen van pur. Het is belangrijk om de isolatie te laten uitvoeren door een bedrijf dat gebruik maakt van een pur met gesloten cel. Wanneer purschuim op de goede manier wordt aangebracht en er wordt voldaan aan richtlijnen, dan is het niet schadelijk voor uw gezondheid of voor uw woning.

Hoe werkt het?

Bij Takkenkamp Isolatie wordt purschuim vooral gebruikt voor vloerisolatie. Via de kruipruimte gaat onze isolatiespecialist onder uw vloer. Hier wordt tegen de onderkant van de vloer purschuim aangebracht. In het filmpje hieronder ziet u hoe we te werk gaan:

Wanneer wordt pur veilig aangebracht?

Om pur veilig aan te brengen, zijn er door verschillende organisaties richtlijnen vastgesteld. Takkenkamp Isolatie voldoet aan de richtlijnen van certificatieorganisatie SKG-IKOB. Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat pur alleen maar positief effect kan hebben. Zo adviseert Takkenkamp klanten hun woning te verlaten wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd. Ook wordt aangeraden de kruipruimte niet te betreden tot 14 dagen nadat de vloer met purschuim is geïsoleerd. Tot slot krijgen klanten het advies de dagen na de werkzaamheden goed te ventileren in hun woning. Een goede oplossing voor ventilatie, is het aanbrengen van ventilatieroosters.

Wanneer gaat het mis?

In welke gevallen is pur wel schadelijk voor uw gezondheid? Wanneer pur niet op de goede manier wordt aangebracht, kan het purschuim zacht en nat blijven. Op deze manier komen er dampen vrij die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat er wordt gecontroleerd of het purschuim goed is aangebracht en of het goed hard wordt. Als het schuim is uitgehard, zijn er geen negatieve gevolgen voor uw gezondheid.

Takkenkamp Isolatie en purschuim

Waarom zou u kiezen voor Takkenkamp Isolatie als u purschuim wilt laten aanbrengen? Een aantal feiten op een rijtje:

  •  Met 40 jaar ervaring in het verwerken van purschuim als isolatiemateriaal zorgen wij ervoor dat pur veilig wordt aangebracht en er geen risico’s ontstaan voor uw gezondheid.
  • Gecertificeerd door SKG-IKOB. Wij zijn in het bezit van KOMO procescertificaat voor het sprayen van de onderkant van begane grondvloeren met het spraysysteem van polyurethaanschuim.
  • Wij worden regelmatig gecontroleerd door certificeringsinstelling SKG-IKOB om vast te stellen dat er via gestelde richtlijnen wordt gewerkt.
  • Voor het aanbrengen van purschuim hebben wij isolatiespecialisten in dienst met veel ervaring. Onze vakmannen ervaren geen gezondheidsklachten, ook al brengen ze al jaren purschuim aan.

Zijn er alternatieven?

Bij ons heeft u altijd de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Ook voor vloerisolatie zijn er andere oplossingen als u niet kiest voor purschuim. Wij werken uitsluitend met de beste isolatiematerialen. Voor meer informatie over het beste isolatiemateriaal voor uw vloer, leest u hier meer.

Ook werken wij sinds een aantal maanden met een nieuwe vorm van pur. Deze ‘groene’ vorm van pur bevat geen broeikasgassen en is daardoor nog beter voor het milieu.

Voor meer informatie met betrekking tot purschuim kunt u ook terecht op de website van Kennisplatform Gespoten PURschuim.

U kunt ons bereiken via ons algemene telefoonnummer als u meer informatie wilt over hoe wij te werk gaan met pur. Wij zijn bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur op werkdagen, via telefoonnummer 055 53 33 120.

Advies op maat
Contact
Takkenkamp Isolatie purschuim