Je huis isoleren was nog nooit zo voordelig

Minister Blok trekt 100 miljoen uit om huiseigenaren en verenigingen van eigenaren te stimuleren om een combinatie van energiebesparende maat­regelen uit te voeren. Isoleren, nu al in de top 5 van maatregelen van het Duurzaam Bouwloket, ligt voor de hand. Je huis isoleren was dan ook nog nooit zo voordelig.

Als je wel eens een warmtescan hebt gezien, weet je dat er tal van plekken zijn waar de warmte uit je huis weglekt. Met name vloeren, gevels (ramen) en daken scoren hoog. Voor 100 tot 150 euro kun je al een scan laten uitvoeren. Eind vorig jaar gaf gemeente Zaanstad er nog tien gratis weg. Even een snelle check op de isolatie van je muren, kun je zelf doen met de ThermoCard die je gratis aanvraagt via de site van Natuur en Milieu.

Isoleren is direct besparen én comfort

Je huis isoleren levert je meteen wat op. Mark Heutinck van Takkenkamp Isolatie: ‘Geld steken in isoleren was al voordeliger dan je spaargeld op de bank laten staan. Nu met die extra maatregelen helemaal. Je hebt direct rendement door de besparing en isoleren heeft een positief effect op je energielabel. Dat is pure meerwaarde voor je woning.’ Ook de stimulans vanuit de overheid om meerdere besparingsmaatregelen te combineren, vindt Heutinck goed. ‘Het is logisch dat mensen in eerste instantie voor spouwmuurisolatie kiezen. Het is een makkelijke maatregel, die zichzelf snel terugverdient. Maar al duurt het wat langer voor je de investering in een vloerisolatie terug hebt, ik adviseer wel dat meteen mee te nemen. Het gaat niet alleen om energie besparen, je investeert ook in een stukje comfort.’

Extra geld voor combinaties van maatregelen

Een deel van het geld stopt Minister Blok in het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). Een fonds dat wel wat aandacht kan gebruiken, want het aantal aanvragen voor energiebesparingsleningen vorig jaar viel enorm tegen.
Naar aanleiding van de impuls vanuit de minister heeft het fonds besloten met onmiddellijke ingang de rente op hun leningen te verlagen. Iets waar ook lopende leningen van profiteren. Zo is het tarief voor een 7-jaars lening slechts 2,2%.

Het grootste deel van die 100 miljoen, 80 miljoen om precies te zijn, gaat naar subsidies voor combinaties van besparende maatregelen. Handig om te weten: dit extra geld is niet voor energie opwekkende installaties zoals zonnepanelen. Daar loopt wel een andere EZ-subsidie voor.
De genoemde combinatie van een muurisolatie én een vloerisolatie is een goed voorbeeld, die onder de nieuwe stimuleringsregel valt. De subsidie is ook te combineren met een lening van het NEF. Meer informatie of direct zo’n lening aanvragen kan via www.ikinvesteerslim.nl.

Combinatie met funderingsherstel

In het voorjaar hoopt Minister Blok ook met een fonds voor funderingsherstel te komen, waarbij een combinatie met energiebesparing mogelijk is. Interessant voor de Zaanse huiseigenaar, want in Zaanstad staan veel panden op houten funderingspalen, waarvan met name die van grenenhout kwetsbaar zijn voor bacteriële aantasting. Duurzaan houd je op de hoogte!

Maatregel top 5:
(Duurzaam Bouwloket)
1. Isoleren plat dak
2. Isoleren gevel
3. Isoleren schuin dak
4. Vervangen kozijnen en beglazing
5. Gebruik maken van regenwater

Advies op maat
Contact
Takkenkamp Isolatie Header beeld 2