Wat is cellulose isolatie?

Cellulose isolatie, ook wel papiervlokken of cellulosevlokken genoemd, is een isolatiemateriaal dat bestaat uit gerecycled krantenpapier. Daardoor is het één van de meest duurzame en milieuvriendelijke isolatiematerialen die er zijn. Cellulose isolatie is ook één van de oudste isolatiematerialen en wordt met name ingezet bij het isoleren van daken en zoldervloeren.

Bij cellulose isolatie wordt het krantenpapier versnipperd waarna er minerale zouten aan toegevoegd worden. Door de versnippering van het materiaal kunnen de cellulose vezels zich gemakkelijk met elkaar verweven wat zorgt voor een dichte isolatielaag. De toevoeging van de minerale zouten aan het versnipperde materiaal zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal een brandwerende werking krijgt en bestand is tegen vocht, schimmel en ongedierte.

Na dit hele proces heeft het isolatiemateriaal een structuur gekregen wat vergelijkbaar is met watten. Hierdoor hecht het materiaal zich gemakkelijk samen en bevat het veel lucht, waardoor cellulose isolatie een zeer goede isolerende werking heeft.

Cellulose Isolatie Papiervlokken
Cellulose Isolatie

Wat kunt u isoleren met cellulosevezels?

Cellulose isolatie wordt met name ingezet voor de isolatie van holle ruimtes zoals murendaken en vloeren. Daarnaast is cellulose ook zeer geschikt voor de isolatie van gevels, spouwmuren en houtskeletbouw. Cellulose isolatie is zowel op nieuwbouw als bestaande woningen toepasbaar. In sommige gevallen kan kleefstof worden toegevoegd aan het isolatiemateriaal om ervoor te zorgen dat het gemakkelijker aan te brengen is. Dit wordt vaak gedaan bij de isolatie van verticale en schuine oppervlakken zoals muren en daken.

Welke soorten cellulose isolatie zijn er?

Cellulose isolatie is in verschillende vormen en op verschillende manieren toepasbaar. De meest gebruikte methode is het inblazen van de cellulose vezels, ook wel vlokken genoemd. Doordat de cellulose met behulp van inblaasapparatuur snel en onder hoge druk wordt ingeblazen, voegen de vezels zich samen en helemaal naar de vorm van de ruimte. De vlokken sluiten ze zich naadloos om onder andere buizen en leidingen in de ruimte waardoor de ruimte optimaal gevuld is en een goede luchtdichting gegarandeerd is. De cellulosevlokken vormen een isolatiedeken in de ruimte met een hoge densiteit waardoor lucht, warmte en geluid niet meer wordt doorgelaten. De gaten waardoor de cellulosevlokken naar binnen zijn gespoten worden na het isoleren gedicht met kurk.

Naast cellulose isolatie in de vorm van vlokken is cellulose isolatie ook beschikbaar in de vorm van isolatieplaten die gebonden zijn met hars. Deze vorm van cellulose wordt veel gebruikt voor het isoleren van vloeren en daken, zijn eenvoudig te verwerken en bestaan uit duurzaam materiaal.

Het aanbrengen van cellulose isolatie kan op verschillende manieren:

 • Droge, losse vulling
  Deze manier wordt vaak toegepast bij oude woningen. De vulling wordt hierbij in de muren geblazen.
 • Gespoten
  Het aanbrengen van cellulose in nieuwe wanden wordt gedaan met een gespoten methode. Tijdens het spuitproces wordt er water en een vochtvertrager toegevoegd aan de cellulose.
 • Gestabiliseerde cellulose
  Dit wordt vaak toegepast op zolders of daken. De cellulose wordt aangelegd met wat water om zo een sterke kleverige massa te creëren. Op deze manier is het goed toe te passen op schuine daken.
 • Stofarme cellulose
  Deze manier wordt toegepast in woningen waarbij mensen gevoelig zijn voor stof. Er wordt hier namelijk een klein beetje olie toegevoegd aan de cellulose om zo het stof dat vrijkomt te beperken.

Isolatiewaarde cellulose isolatie

De isolatiewaarde van cellulose is vrij hoog met een isolatie waarde van 0.040 W/mK. Deze isolatiewaarde is vergelijkbaar met de isolatiewaarde van rotswol.

Voordelen cellulose isolatie

Bent u nog niet helemaal overtuigd van de toegevoegde waarde van cellulose isolatie? Lees dan de voordelen die cellulose isolatiemateriaal u kan bieden:

 • Cellulose isolatie heeft een thermische en akoestische isolatie werking waardoor geluidsoverlast en hitte en kou in uw woning verleden tijd zullen zijn.
 • Doordat de cellulose vlokken onder hoge druk in de ruimte worden geblazen en zich daardoor perfect om alle onregelmatigheden in de ruimte vormen is het een perfect isolatiemateriaal om ruimtes kierloos te isoleren.
 • Omdat cellulose een natuurproduct is en er bij de productie van cellulose isolatiemateriaal weinig chemische stoffen worden gebruikt en vrijkomen is het een duurzaam isolatiemateriaal.
 • Cellulose isolatie is een goedkope manier van isoleren.
 • Doordat cellulose een hoge dichtheid heeft, heeft het een brandwerende, vochtwerende en schimmelwerende werking.
 • Cellulose heeft een zeer lage warmteoverdracht van buiten naar binnen. Hierdoor zal het bij het gebruik van cellulose isolatiemateriaal veel langer duren voordat een ruimte of uw woning opwarmt bij warme buitentemperaturen dan bij het gebruik van andere isolatiematerialen.
 • Doordat cellulose een zeer hoge dichtheid heeft en daarmee een hoge thermische werking realiseert dit een forse energiebesparing voor u.
 • Het isolatiemateriaal is 100% recyclebaar waardoor het een uiterst milieuvriendelijk product is.
 • Cellulose isolatiemateriaal is geurloos, heeft een zeer lange levensduur en is geschikt voor hergebruik.
 • Ten slotte wekt het aanbrengen van cellulose isolatie geen irritaties op, zoals jeuk.

Nadelen cellulose isolatie

Naast de vele voordelen kent cellulose één belangrijk nadeel. De cellulose vlokken moeten namelijk in een half of volledig gesloten ruimte worden toegepast. In tegenstelling tot glaswol isolatie kunt u dit niet vrijhangend tussen de kepers plaatsen.

Takkenkamp Isolatie voert geen werkzaamheden met cellulose isolatie uit. Bij Takkenkamp kunt u terecht voor alle typen isolatie: spouwmuur-, vloer-, bodem- en dakisolatie met verschillende materialen. 

Advies op maat