Een mooie houten vloer in huis geeft de ruimte een warme uitstraling. Veel mensen hebben dan ook een houten vloer. Sommigen leggen hier vloerbedekking overheen, maar de meeste mensen schuren en lakken de houten planken netjes. Los van de prachtige uitstraling van een houten vloer, kunnen er ook nadelen aan verbonden zitten. Wanneer een houten vloer niet goed geïsoleerd is bijvoorbeeld. Wanneer dit het geval is, kun je last krijgen van koude voeten, hoge stookkosten en optrekkend vocht en schimmels. Deze kou ontstaat door de kieren en de werking van hout. Wanneer een houten vloer goed geïsoleerd is gaat deze langer mee, blijft de vloer langer mooi en vergt het minder onderhoud.

Wilt u meer weten over het isoleren van houten vloeren? Neem dan gerust contact met ons op!

Voordelen van houten vloerisolatie

Het isoleren van uw vloer levert veel voordelen op. Van de onderstaande voordelen bent u verzekerd wanneer u uw houten vloer isoleert:   

  • U heeft geen last meer van vocht dat optrekt uit de kruipruimte in uw woning.
  • Het is minder koud waardoor u geen last meer heeft van koude voeten.  
  • Relatief lage investering gezien de besparing per jaar.
  • Daarnaast is er een snelle terugverdientijd. Gemiddeld verdient u vloerisolatie al binnen 5 jaar terug.
  • Daarnaast verhoogt vloerisolatie de waarde van uw woning. Het zorgt voor een beter energielabel, omdat uw woning duurzamer en energiezuiniger is.

Bodemisolatie of vloerisolatie?

Er zijn verschillende manieren mogelijk om een houten vloer te isoleren. De meest voorkomende manier is om de vloer te isoleren via de onderkant van de vloer, in de kruipruimte. Hierin kunt u kiezen tussen twee opties: bodemisolatie of vloerisolatie.

Bodemisolatie

Bij bodemisolatie wordt vocht en kou in de kruipruimte verholpen door het inblazen van EPS parels op de bodem van de kruipruimte. Deze parels worden op de bodem geblazen en gelijkwaardig verdeeld. Daarna wordt de ruimte weer dichtgemaakt en wordt het vocht geïsoleerd onder de laag ESP parels. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid een stuk lagen in de kruipruimte waardoor de temperatuur in de woonkamer automatisch een stuk aangenamer wordt.   

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt de onderkant van de houten vloer, en dus de bovenkant van de kruipruimte, geïsoleerd. Deze manier levert de meeste energiebesparing op en wordt daarom ook het meest toegepast.

Soorten isolatie voor houten vloeren

De keuze voor een bepaalde soort isolatiemateriaal is erg afhankelijk van de soort vloer. In het geval van een houten vloer zijn de volgende soorten isolatiemateriaal erg geschikt:

Purschuim

PUR staat voor Polyurethaanschuim en is een veel gebruikt isolatiemateriaal. Dit wordt aangebracht door middel van een spuitpistool of harde platen. Dit spuitpistool brengt een laag schuim aan tegen de onderzijde van de vloer. Dit is een luchtdichte schuimlaag van hoge kwaliteit die in meerdere lagen ingespoten wordt. Binnen enkele minuten is dit uitgehard.

Airofill EPS

Airofill EPS staat ook wel beter bekend als piepschuim. EPS parels zijn kleine grijze bolletjes. Deze bolletjes worden in een soort matras geblazen, waardoor ze goed onder de vloer geplaatst kunnen worden. Dit matras wordt vervolgens in de kruipruimte geïnstalleerd.

Houten vloerisolatie van Takkenkamp

Heeft u een houten vloer en bent u benieuwd wat voor isolatiemateriaal geschikt is voor uw woning? Neem dan contact met ons op een vraag een gratis adviesgesprek aan! Wij helpen u graag met het maken van de juiste isolatie keuzes voor uw woning.

Advies op maat
Contact