Een hoge energierekening aan het eind van het jaar is een goede reden om eens kritisch te kijken naar het verbruik van energie in uw woning. Door makkelijke tips toe te passen, kunt u veel energie besparen. In deze blog geven we zes tips om te besparen op uw energierekening. Goed voor het milieu én goed voor uw portemonnee!

Energie besparen door isolatie

Om veel energie te besparen, is isolatie onmisbaar. Zonder isolatie gaat er veel warmte verloren en zult u dus meer energie moeten verbruiken om de woning aangenaam te houden. Hieronder leest u een aantal tips om energie te besparen door isolatie: 

Tip 1: Isoleer de spouwmuren

Een spouwmuur bestaat uit 2 delen, met hiertussen een luchtruimte van ongeveer 6 centimeter. Wanneer deze ruimte opgevuld wordt met isolatiemateriaal, gaat de kou veel minder snel door de muur heen. Daarnaast is spouwmuurisolatie een isolatie manier met een relatief snelle terugverdientijd. Na vier jaar kunt u deze investering al terugverdiend hebben! Door de spouwmuren te isoleren bespaart u gemiddeld 350 euro per jaar!

Tip 2: Isoleer het dak

Wanneer een dak niet goed geïsoleerd is, zorgt dat voor veel warmteverlies in huis. Door dakisolatie toe te passen hoeft u minder te stoken, doordat er een stuk minder warmte verloren gaat.

Tip 3: Isoleer de vloer en bodem

Om de hele buitenschil van uw woning goed te isoleren kunt u ook nog kiezen voor andere vormen van isolatie zoals: vloerisolatie en bodemisolatie.

Benieuwd hoeveel u met isolatie kunt besparen op uw energierekening? Neem dan contact met ons op.

NEEM CONTACT OP

Energie besparen met uw huishoudelijke apparaten

Tip 4: Laat apparaten niet op stand-by staan

Ongemerkt gaat er veel energie verloren omdat uw apparaten constant op stand-by staan. Haal apparaten dan ook helemaal van de stroom af wanneer je ze niet gebruikt. Letten op deze kleine dingen zorgt ervoor dat uw apparaten niet onnodig veel energie verbruiken.

Tip 5: Haal opladers uit het stopcontact

Ook opladers die in het stopcontact zitten maar niet worden gebruikt, verbruiken energie. Haal uw oplader nadat het apparaat opgeladen is dan ook uit het stopcontact.

Tip 6: Let op de energieklasse van het apparaat bij aanschaf

Gaat u nieuwe apparaten aanschaffen? Een wasmachine, koelkast of televisie bijvoorbeeld? Dan is het slim om te letten op de energieklasse. Met energieklasse A (+++) bent u ervan verzekerd dat uw nieuw aangeschafte apparaten minder energie verbruiken dan hun verouderde voorgangers.

Tip 7: Koop huishoudelijke apparaten in de juiste maat

Een kleinere koelkast of televisie bijvoorbeeld gebruiken minder energie. Houdt er dus rekening mee dat u niet onnodig grote huishoudelijke apparaten in huis haalt.

Tip 8: Gebruik elk apparaat efficiënt

Denk hierbij aan het draaien van een wasje alleen wanneer de trommel helemaal vol is, laat geen televisie aanstaan wanneer niemand kijkt, etc.

Energie besparen met uw verwarming

Tip 9: Zet de thermostaat 1 graad lager

Misschien te voor de hand liggend, maar toch iets wat vaak over het hoofd wordt gezien: zet de thermostaat 1 graad lager. Door de verwarming gemiddeld 1 graad lager te zetten, kunt u zo’n 7% op verwarmingskosten besparen. 

Tip 10: Zet de verwarming uit wanneer u niet thuis bent

Zet de verwarming uit wanneer er niemand thuis is. Dit is zonde van de energie!

Tip 11: Zet de verwarming uit in ruimtes waar niemand is

Wanneer bepaalde ruimtes niet of nauwelijks gebruikt worden voor het grootste gedeelte van de dag, is het zonde om daar de verwarming aan te laten staan. Pas wel op voor bevriezing wanneer het erg koud is buiten. Laat in dat geval de verwarming heel laag aanstaan.

Tip 12: Zet de verwarming ’s nachts uit, of heel laag

Niet alleen wanneer er niemand thuis is, maar ook wanneer u ’s nachts in bed ligt, hoeft de ruimte niet verwarmd te worden. Maar houd hierbij ook rekening met de kou. Laat uw verwarming heel laag aan staan wanneer het erg koud is buiten.

Tip 13: Sluit de tussendeuren

Het consequent sluiten van uw tussendeuren, zorgt ervoor dat alleen de ruimte waar u bent efficiënt wordt verwarmd. Door tussendeuren te sluiten wordt niet onnodig ook de hal of bijkeuken verwarmd.

Tip 14: Gebruik radiatorfolie

Om nog meer te besparen op uw verwarmingskosten is radiatorfolie een goede oplossing. Door radiatorfolie achter de radiator te bevestigen, gaat minder warmte verloren via de muren

Tip 15: Zet de CV pomp op de laagst mogelijke stand

Het is niet nodig om de CV pomp op hoge snelheid te laten werken wanneer niet alle verwarmingen in huis aanstaan. U kunt veel energie besparen door de laagst mogelijk stand te vinden waarbij de verwarming nog steeds goed werkt.

Tip 16: Zorg dat de gaskachel goed onderhouden en geventileerd wordt

Wanneer u over een gaskachel beschikt, moet u deze goed onderhouden en ventileren. Wanneer dit niet gebeurt, werkt een gaskachel een stuk minder efficiënt. U zult veel energie besparen door de gaskachel regelmatig te ventileren en onderhouden.

Tip 17: Door een open haard gaat veel warmte verloren

Een open haard zorgt voor veel warmteverlies. Wanneer u verder geen gebruik maakt van de open haard, sluit de luchttoevoer dan goed af. Zo houdt u de warmte binnen.

Energie besparen met de juiste verlichting

Tip 18: Gebruik LED lampen

Ook op verlichting kunt u veel energie besparen. Zijn al uw lampen al LED? Bij het kopen van lampen is het belangrijk om te letten op het energielabel.

Tip 19: Doe de lampen uit wanneer u een ruimte verlaat

Let er op dat u altijd de lichten uit doet in ruimtes waar niemand is. Veel energie gaat verloren door het onnodig aan laten van verlichting.

Tip 20: Kijk kritisch naar uw tuinverlichting

Heeft u weleens kritisch gekeken naar uw tuinverlichting? Verlichting op zonne-energie is vooral voor in de tuin een uitstekende oplossing. Toch een gezellig verlichte tuin, maar geen energiekosten!

Tip 21: Dim de lichten

Als u nog geen dimlichten gebruikt, kan dit een goede overweging zijn. Dimmers op uw lichten geven veel sfeer, maar zorgen er ook voor dat er minder energie verbruikt wordt: win-win.

Energie besparen met het watergebruik

Tip 22: Douche minder lang

Warm water kost ook energie. Net dat ene minuutje minder lang douchen levert al een besparing op. Door bijvoorbeeld voor uzelf een regel te stellen van maximaal 5 minuten douchetijd, zult u merken dat u bewuster wordt van uw warmwaterverbruik.

Tip 23: Schaf een waterbesparende douchekop aan

Een waterbesparende douchekop is een goed hulpmiddel voor het besparen van water tijdens het douchen. Hetzelfde comfort maar minder waterverbruik.

Tip 24: Verbruik geen onnodig water bij het koken

Door op te letten tijdens het koken kunt u water, stroom en gas besparen. Gebruik bijvoorbeeld niet te grote pannen, hiermee verbruikt u onnodig water, stroom en gas.

Tip 25: Laat de kraan niet onnodig open staan

Laat de warm waterkraan niet onnodig open staan. Wees bewust van de verspilling en de energie die u kunt besparen door alleen het nodige warme water te gebruiken.

Tip 26: Neem minder vaak een warm bad

Neem minder vaak een warm bad. Een bad verbruikt veel meer energie dan een warme douche.

Tip 27: Was niet af met de kraan open

Gebruik voor de afwas eens een teiltje met sop in plaats van dit af te wassen onder een lopende kraan.

Tip 28: Plaats de boiler dicht bij plekken waar veel warm water wordt gebruikt

Gaat u een nieuwe boiler in huis plaatsen? Houd er dan rekening mee dat de afstand van de boiler tot het punt waar het water gebruikt wordt van invloed is op je energieverbruik. Hoe korter deze afstand dus is, hoe minder energie u verbruikt.

Bespaar energie door zonnepanelen

Tip 29: Wek zelf energie op door gebruik van zonnepanelen

Wilt u investeren in uw woning en het opwekken van eigen energie? Dan kunnen zonnepanelen een goede uitkomst zijn.

Wees u bewust van uw energieverbruik!

Al deze tips om te gaan besparen dragen bij aan een lagere energierekening. Vindt u het nog lastig om te bepalen of u teveel energie verbruikt en waar u eventueel wat aan kunt veranderen? Er zijn veel handige artikelen te vinden op Milieu Centraal, bijvoorbeeld over grote energieslurpers. Wordt bewust van uw energieverbruik en weet dat de kleine dingen die u doet om energie te besparen al bijdragen aan een beter milieu en een lagere energierekening!

Advies op maat
Contact