steenwol-spouwmuurisolatie-1-min

Glaswol isolatie

Dé oplossing voor binnenshuis isoleren

Glaswol of Steenwol?

Al jaren wordt glaswol isolatie gebruikt voor het binnenshuis isoleren van onder andere daken, vloeren en binnenwanden van woningen. Glaswol biedt veel voordelen voor het verhogen van het wooncomfort door het weer- en temperatuurbestendig maken van uw woning.

Wat is glaswol isolatie?

Glaswol isolatie is een van de meest gebruikte isolatiematerialen voor het binnenshuis isoleren van woningen. Dit isolatiemateriaal wordt vaak alleen binnenshuis als isolatiemateriaal ingezet omdat het zijn isolatiewaarde snel verliest wanneer het in aanraking komt met water. Glaswol isolatie heeft een positieve impact op de thermische en akoestische isolatie van uw woning.

Net als rotswol, behoort glaswol tot de minerale wollen. Glaswol bestaat uit verschillende lagen van gerecycled glas, soda, mergel en zand. Dit alles wordt samengevoegd en onder hoge temperatuur gesmolten. Tijdens het afkoelen wordt het materiaal tot draden gesponnen. Deze draden worden weer samen gekleefd in een zogeheten isolatiedeken of flensdeken en dit alles vormt de uiteindelijke glaswol. Glaswol is naast een flensdeken ook beschikbaar in de vorm van platen en als inblaaswol.

Glaswol heeft een open structuur waardoor er veel lucht tussen de verschillende lagen zit. Deze lucht kan niet circuleren, waardoor de warme lucht niet wordt afgevoerd naar buiten en er een isolerende luchtlaag in de glaswol ontstaat. Omdat lucht een goede isolerende werking heeft, versterkt het de isolerende werking van glaswol en zorgt het er ook voor dat het isolatiemateriaal zeer licht van gewicht is.

Waar kunt u glaswol mee isoleren?

Glaswol wordt vaak toegepast op woningen die van binnenuit geïsoleerd moeten worden om onder andere vochtproblemen in huis tegen te gaan. Glaswol isolatie wordt dan ook vaak ingezet voor de isolatie van hellende daken, gevelisolatievloerisolatie of de isolatie van wanden.

Bij het isoleren van de vloer wordt de glaswol in de kruipruimte van de woning aangebracht. Bij dakisolatie en het isoleren van wanden wordt de glaswol tussen een houten frame geplaatst waar overheen gipsplaten worden geplaatst om het geheel netjes af te werken.

Glaswol in de vorm van inblaaswol wordt vaak ingezet voor spouwmuurisolatie. Hierbij wordt de losse wol als glaswol in de spouwmuur geblazen. 

Isolatiewaarde glaswol

De isolatiewaarde is de belangrijkste waarde van isolatiemateriaal. De isolatiewaarde van glaswol is hoog (Lambda-waarde 0,050 k/Wm). 

Voordelen glaswol

  • Het heeft heeft een geluiddempende werking. Geluid trillingen worden opgevangen en als een schokdemper wordt het geluid verzwakt.
  • Glaswol bestaat voornamelijk uit lucht, waardoor het erg licht is en gemakkelijk te verplaatsen, te snijden en te plaatsen. Glaswol is ook makkelijk te verwijderen.
  • Het is een relatief goedkope oplossing voor het isoleren van uw woning.
  • Omdat glaswol veel oneffenheden in de ondergrond van een kruipruimte opvangt, ontstaat er een goed te bewerken ondergrond. Omdat glaswol een flexibel isolatiemateriaal is, vult het alle gaten en kieren goed op.
  • Het is gemaakt van gerecycled materiaal en daardoor een milieuvriendelijke oplossing.
  • Glaswol is een van de beste isolatiematerialen op het gebied van brandveiligheid.
  • Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal met een lange levensduur.
  • Glaswol is waterafstotend. Echter, wanneer het in contact komt met water verslechterd de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal.
  • Net als de andere isolatiematerialen kunt u hiermee ook besparen op uw jaarlijkse energierekening.

Nadelen glaswol

Naast de vele voordelen brengt het gebruik van dit isolatiemateriaal ook wat nadelen met zich mee:

  • Glaswol is niet het meest ideale isolatiemateriaal voor vochtige ruimtes. Ondanks dat het waterafstotend is, verliest het de isolatiewaarde zodra het in contact komt met water.
  • Bij het gebruik van glaswol voor vloerisolatie moet de kruipruimte diep genoeg zijn om de glaswol op de bodem van de kruipruimte aan te brengen.
  • Bij het plaatsen van glaswol isolatie kunnen minerale vezels vrijkomen, vooral bij het op maat snijden of zagen van het materiaal. Deze vezels kunnen irritaties en ontstekingen van onder andere de ogen, huid en luchtwegen als gevolg hebben. Daarom wordt er altijd gewerkt met beschermende kleding, brillen en maskers.
  • Kleine kieren en gaten zijn moeilijk af te dichten met glaswol waardoor de mogelijkheid bestaat dat er nog steeds warme ontsnapt. Dit is op te lossen door de kieren en gaten te dichten met purschuim.

Verschil glaswol en steenwol

Veel mensen twijfelen of ze voor glaswol of steenwol moeten kiezen omdat de isolatiematerialen beiden door vervezeling van het basisproduct zijn geproduceerd en daardoor veel op elkaar lijken. Glaswol en steenwol hebben wel veel verschillende eigenschappen. Meer weten over of u voor glaswol of steenwol moet kiezen? Lees dan ons artikel waarin we dit verder uitleggen.

Meer weten?

Wilt u weten welke voordelen isolatie door Takkenkamp u kan bieden? Onze isolatiespecialist komt graag bij u op bezoek voor een kennismakingsgesprek om al uw wensen te bespreken en een advies op maat voor u te maken. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Persoon16