Er zijn veel verschillende materialen beschikbaar waarmee u uw huis kunt isoleren. Deze materialen zijn te verdelen in kunststof, minerale- en natuurlijke materialen. Ontdek hier alles over isolatiemateriaal. De materialen die het meest gebruikt worden zijn:

PUR isolatie
PUR (polyurethaan) is een kunststof materiaal dat binnen een aantal seconden, nadat het is aangebracht, uithardt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen snel en traag werkend schuim. Snel werkend schuim is geschikt voor vloer- en kruipruimte isolatie en traag werkend schuim voor het vullen van spouwmuren.

PIR isolatie
PIR Isolatie (polyisocyanuraat) is vergelijkbaar met PUR, maar is beschikbaar in vaste platen. Het is geschikt voor vloer-, plat dak-, spouwmuur- en muurisolatie. PIR platen hebben als voordeel dat ze makkelijk te verwerken zijn, een hoge isolatiewaarde hebben en geen vocht opnemen. Bovendien is het brandveiliger in vergelijking met PUR.

EPS isolatie
EPS, geëxpandeerd polystyreen, wordt met name toegepast voor de isolatie van kruipruimtes, vloeren, gevels, daken en spouwmuren. Het isolatiemateriaal is beschikbaar in verschillende vormen, zoals isolatieplaten, chips en als EPS parels. EPS is onderhoudsvrij omdat het goed bestand is tegen weers- en temperatuursinvloeden. Het isolatiemateriaal heeft hierdoor een hoge isolatiewaarde die lang behoudt blijft.

XPS isolatie
XPS isolatiemateriaal heeft een gesloten celstructuur waardoor het materiaal vochtbestendig is, en dus zeer geschikt is voor de isolatie van vochtige ruimtes zoals vloeren,, gevels, spouwmuren en kelders. Door de vochtbestendigheid van XPS voorkomt u tocht in huis, bespaart u op uw energiekosten en creëert u een aangenaam binnenklimaat in uw woning.

PIF isolatiefolie
PIF is een reflecterende meerlaagse isolatiefolie. Het bestaat uit diverse lagen gemetalliseerde kunststoffolie. De folie wordt onderling gescheiden door circa 10 mm dikke noppenfolie. In totaal wordt er een isolatielaag van 6cm geplaatst. De isolerende werking vindt plaats op basis van reflectie (aluminium) en geleiding (opgesloten lucht).

Steenwol
Steenwol kenmerkt zich door zijn goede isolatiewaarde en is eveneens geluidsisolerend. Hierdoor is het zeer geschikt voor het gebruik in spouwmuren. Een belangrijk voordeel van steenwol is dat het materiaal niet vatbaar is voor schimmels en niet verouderd. Bovendien is het een natuurlijk product en dus erg duurzaam.

Glaswol
Glaswol is door de open structuur en hoge isolatiewaarde uitermate geschikt voor dak- en muurisolatie. Dit materiaal wordt veel gebruikt omdat het weinig kost en weinig weegt. Daarnaast is het brandwerend en geluidsisolerend.

Cellulose isolatie
Cellulose isolatie is voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen een geschikt isolatiemateriaal. Cellulose wordt met name ingezet voor de isolatie van muren, daken en vloeren. Naast holle ruimtes wordt cellulose ook vaak ingezet voor de isolatie van spouwmuren, gevels en houtskeletbouw. Cellulose heeft een thermische en akoestische werking waardoor geluidsoverlast en kou en hitte verleden tijd zijn.

Advies op maat
Contact