Takkenkamp Isolatie is geen subsidie verstrekkende partij. Het gaat op deze pagina om de subsidie van het RVO. 

De overheid heeft voor 2019 verschillende soorten subsidies beschikbaar gesteld t.b.v. isolatie maatregelen. Neem voor de precieze invulling hiervan contact op met onze specialisten.

NEEM CONTACT OP

Akkoord over gebouwde omgeving | 2019

Het akkoord over de gebouwde omgeving heeft de klimaattafel bereikt. In dit akkoord staat dat er een landelijk programma voor het verduurzamen van woningen wordt ontwikkeld. Via dat programma wordt 50 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor een speciale investeringssubsidie voor duurzame energie tot aan 2030. Dit geldt voor zowel de aanschaf van waterpompen als voor isolatiemaatregelen.

Gebouwgebonden financiering

Gebouwgebonden financiering is op dit moment verboden. Maar hier gaat verandering in komen! Gebouwgebonden financiering is een lening die aan een woning is gekoppeld in plaats van aan een persoon. Deze lening wordt bij de verkoop overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Op die manier blijf je dus niet betalen voor de investeringen die je gemaakt hebt wanneer je gaat verhuizen.

Subsidie aanvraag

Per 15 september 2016 is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor (onder andere) isolatiemaatregelen. Echter is dit subsidie isolatie potje voor eigenhuis eigenaren sinds april 2017 al leeg. Voor hen heeft het dus helaas op dit moment geen zin meer om een subsidieaanvraag voor isolatiemaatregelen in te dienen.

Woont u in een Vereniging van Eigenaren (VvE) complex? Dan is het nog wel mogelijk om subsidie aan te vragen in 2018 voor een combinatie van isolatiemaatregelen. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen.

 • U laat twee of meer van de volgende maatregelen uitvoeren:
 • U laat het hele dak-, gevel-, vloer- of glasoppervlak isoleren. Kiest u voor isolatie van een gedeelte van het dak, de gevel, de vloer of het glas, dan is er een minimaal aantal vierkante meters vereist. Voor dak, vloer en glas komt dit neer op ongeveer de helft van het oppervlak, voor de gevel op wat minder dan de helft.
 • U gaat voor een goede isolatiewaarde: voor dak, vloer en gevel (binnen of buiten) is dit een Rd-waarde van minstens 3,5, voor spouwmuur een Rd-waarde van minstens 1,1, voor HR++ glas een U-waarde van maximaal 1,2 en voor triple glas een U-waarde van maximaal 0,8. De Rd-waarde en U-waarde geven de isolatiewaarde van het materiaal aan.

Wijziging op 4 april 2018

Sinds 4 april 2018 hebben er enkele wijzigingen rondom de subsidieregeling energiebesparing eigen huis plaatsgevonden.

 • Eerder was het al mogelijk om subsidie te krijgen voor energieadvies wanneer de vereniging had besloten om besloten om binnen een jaar de energiebesparende maatregelen uit te voeren op basis van dat gegeven advies.
 • Daarnaast is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer de vereniging na aanleiding van het gegeven energieadvies geen besluit neemt. De subsidie is in dit geval maximaal €2480.
 • Ook werd het subsidiebedrag voor energieadvies (met optionele begeleiding van het proces) verhoogd van €2000 naar een bedrag van maximaal €3600. Voor een MJOP in combinatie met het energieadvies met eventuele procesbegeleiding werd het bedrag verhoogd van max. €3450 naar max. €5400.
 • Wanneer verenigingen een zeer energiezuinig pakket uitvoeren, kregen zij een uitvoeringstermijn van 12 maanden. Dit is verandert naar 24 maanden.
 • Ook kun je sinds 4 april 2018 onder bepaalde voorwaarden een subsidie ontvangen wanneer je een slimme thermostaat of een energiedisplay installeert. Dit bedraagt een subsidie van €100.

Hoeveel subsidie krijg ik op bovenstaande maatregelen?

Woont u in een VvE complex dan krijgt u 20% subsidie als u twee of meer van bovenstaande isolatiemaatregelen laat doorvoeren. Zoals eerder gesteld geldt dit isolatie subsidiepotje alleen nog voor mensen die in een Vereniging van Eigenaren (VvE) woning wonen. Daarvoor gelden de volgende subsidies, uitgelicht per type woning:

Tussenwoning

Energiebesparende maatregelRd in m2K/WU in W/m2K (kwaliteit van de isolatie)Minimaal te isoleren oppervlakteSubsidie per m2
SpouwmuurisolatieRd≥ 1,115 m2€ 5,-
Gevelisolatie (binnen/buiten)Rd≥ 3,518 m2 € 30,-
DakisolatieRd≥ 3,5 31 m2€ 20,-
VloerisolatieRd≥ 3,5 27 m2€ 5,-
Bodemisolatie€ 4,-
HR++ Glas U≤ 1,210 m2€ 35,-
Triple GlasU≤ 1,2 € 45,-

Hoekwoning / 2-onder-1-kap

Energiebesparende maatregelRd in m2K/WU in W/m2K (kwaliteit van de isolatie)Minimaal te isoleren oppervlakteSubsidie per m2
SpouwmuurisolatieRd≥ 1,133 m2 € 5,- 
Gevelisolatie (binnen/buiten)Rd≥ 3,5 40 m2   € 30,-
DakisolatieRd≥ 3,5  38 m2 € 20,- 
VloerisolatieRd≥ 3,5  32 m2 € 5,- 
Bodemisolatie  € 4,- 
HR++ Glas U≥ 1,212 m2  € 35,- 
Triple GlasU≥ 1,2  € 45,- 

Vrijstaande woning

Energiebesparende maatregelRd in m2K/WU in W/m2K (kwaliteit van de isolatie)Minimaal te isoleren oppervlakteSubsidie per m2
SpouwmuurisolatieRd≥ 1,150 m2 € 5,- 
Gevelisolatie (binnen/buiten)Rd≥ 3,5 55 m2   € 30,-
DakisolatieRd≥ 3,5  57 m2 € 20,- 
VloerisolatieRd≥ 3,5  44 m2 € 5,- 
Bodemisolatie  € 4,- 
HR++ Glas U≥ 1,215 m2  € 35,- 
Triple GlasU≥ 1,2  € 45,- 

Etage

Energiebesparende maatregelRd in m2K/WU in W/m2K (kwaliteit van de isolatie)Minimaal te isoleren oppervlakteSubsidie per m2
SpouwmuurisolatieRd≥ 1,113 m2 € 5,- 
Gevelisolatie (binnen/buiten)Rd≥ 3,5 13 m2   € 30,-
DakisolatieRd≥ 3,5  14 m2 € 20,- 
VloerisolatieRd≥ 3,5  20 m2 € 5,- 
Bodemisolatie  € 4,- 
HR++ Glas U≥ 1,28 m2  € 35,- 
Triple GlasU≥ 1,2  € 45,- 

Bron: Staatscourant, 1 september 2016

Kom ik helemaal niet in aanmerking voor subsidie als ik één maatregel laat doorvoeren?

Nee, op dit moment is dat helaas niet mogelijk. Pas bij twee of meer isolatiemaatregelen kunt u gebruik maken van subsidie (alleen VvE).

Isolatie biedt ook zonder subsidie nog vele voordelen

Ook zonder het verkrijgen van subsidie biedt het isoleren van uw huis veel voordelen:

 • bespaart energie.
 • U verdient de invenstering snel terug. Spouwmuurisolatie is al binnen 3 tot 4 jaar terugverdiend.
 • Uw wooncomfort stijgt en heeft minder last van kou- en vochtproblemen in huis.
 • Uw huis stijgt in waarde.
 • U draagt bij aan het milieu.

Het feit dat u nu geen subsidie meer krijgt voor woningisolatie hoeft geen reden te zijn om af te zien van het isoleren van uw huis. Een ander bijkomend voordeel is dat voor iedereen het belastingvoordeel op isolatie wél geldig is.

Belastingvoordeel isolatie 2019

Bent u van plan uw woning te isoleren? En is het doel hiervan dat de woning energiezuiniger wordt? Dan kunt u gebruiken maken van het lagere btw-tarief van 6% op arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan daken, vloeren en muren. Dit geldt echter alleen als uw woning 2 jaar of ouder is. Zijn de materiaalkosten lager dan de helft van het arbeidsloon? Dan betaalt u ook maar 6% btw over de materiaalkosten. Echter gaat hier in 2019 verandering in komen. Per 1 januari 2019 gaat dit tarief waarschijnlijk omhoog naar 9%.

De voorwaarden:

 • Het lage btw-tarief is alleen geldig voor het aanbrengen van isolatie. Voor alle werkzaamheden daar omheen, zoals sloopwerk, wordt een gewoon btw-tarief van 21% gehanteerd.
 • Daarnaast geldt het btw-tarief van 21% voor de materialen.
 • Het lage tarief is alleen geldig wanneer de woning ouder dan 2 jaar is, of wanneer het pand al langer dan 2 jaar gebruikt wordt als woning.

Het lage btw-tarief hoeft u niet aan te vragen. Takkenkamp zet dit automatisch op uw factuur.

Mogelijkheden voorfinancieren isolatie

Bent u van plan om uw woning te isoleren om uw huis energiezuiniger te maken? Dan kunt u gebruikmaken van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds is opgericht voor huiseigenaren om slim te investeren in energiebesparende maatregelen in de eigen woning. Hierdoor krijgt u een lagere energierekening en wordt de woningwaarde met een beter energielabel beoordeeld. Van het Nationaal Energiebespaarfonds ontvangt u een lening voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of vloerisolatie tegen een aantrekkelijke rente. Zo kunt u dit jaar al beginnen met besparen op uw energieverbruik!

Wilt u weten wat het Nationaal Energiebespaarfonds precies is en voor welke energiebesparende maatregelen u dit kunt inzetten? Lees hier alles over het Nationaal Bespaarfonds.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van uw persoonlijke situatie? Neem contact met ons op! Onze adviseurs zitten voor u klaar om al uw vragen over de verschillende soorten isolatie te beantwoorden.

Takkenkamp Isolatie is geen subsidie verstrekkende partij en wijst daarbij altijd naar de website van het RVO voor actuele informatie over algemene subsidie op isolatie. 

DIRECT INFORMATIE AANVRAGEN