Kruipruimte Isolatie

Home/Vloerisolatie/Kruipruimte Isolatie

Met kruipruimte isolatie uw wooncomfort verhogen

Met het kruipruimte isolatie bespaart u energie. Als het isoleren van de onderkant van uw vloer niet mogelijk is, kan kruipruimte isolatie een goed alternatief zijn. Beiden verhogen het wooncomfort en verlagen de energierekening.

Kruipruimteisolatie is een goede optie als:

 • De kruipruimte niet toegankelijk is en het niet mogelijk of erg kostbaar is om een ingang te maken.
 • De kruipruimte lager is dan 35 cm en uitgraven niet mogelijk of erg duur is.

Meer weten over de mogelijkheden van kruipruimte isolatie voor uw woning? Vul dan met onderstaande link het formulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Advies op maat

Veel woningen zijn voorzien van een kruipruimte onder het huis. Dit is de ruimte die onder de begane grond van de woning zit. In de kruipruimte lopen onder andere waterleidingen en elektra.

Met kruipruimte isolatie verhoogt u het wooncomfort en verlaagt u de maandelijkse energierekening doordat de warmte in huis bewaard blijft.

Wanneer een kruipruimte niet geïsoleerd is, kan deze heel vochtig worden omdat de kruipruimte niet wordt verwarmd. Een vochtige kruipruimte heeft vochtontwikkeling op muren en vloeren in uw woning als gevolg. Het vocht in de kruipruimte zal gaan verdampen. Deze verdamping condenseert tegen de onderkant van de vloer waardoor de vloer in uw woning kouder aanvoelt. Doordat uw vloer kouder wordt zal het moeilijker worden om uw woning in de wintermaanden goed warm te houden. Daarnaast kan het vocht in de kruipruimte ook schimmelvorming veroorzaken.

Bij een geïsoleerde kruipruimte condenseert het vocht niet tegen de onderkant van de vloer maar tegen het isolatiemateriaal. Hierdoor wordt vocht en schimmelvorming in de kruipruimte tegengegaan, waardoor uw woning beter verwarmt en vochtvorming op vloeren en muren niet meer zal ontstaan. Ook nare geurtjes zijn hiermee verleden tijd.

Het isoleren van de kruipruimte heeft veel grote voordelen voor uw wooncomfort, zoals:

 • U heeft geen vocht- en schimmelproblemen op de vloeren en muren in uw woning
 • Het wegnemen van een vieze, muffe lucht in huis
 • U heeft geen last meer van ongedierte
 • U heeft geen last meer van rottende balken
 • Een besparing van 10% – 15% op energiekosten
 • De vloer van uw woning voelt warmer aan
 • U kunt uw huis beter verwarmen in de wintermaanden
 • Uw woning voelt aangenamer aan
 • U heeft geen last meer van koude voeten

Omdat iedere woning een andere vloer heeft en iedere kruipruimte er weer anders uitziet, zijn er verschillende mogelijkheden om uw kruipruimte optimaal te isoleren. De wijze van isolatie is onder andere afhankelijk van het type vloer, de grootte en hoogte van de kruipruimte en de veroorzaker van de vochtproblemen.

Kruipruimte isolatie wordt toegepast wanneer kruipruimtes te laag en te klein zijn om goed toegankelijk te zijn. Bij kruipruimte isolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Op de zandbodem wordt een laag isolatiemateriaal aangebracht. De laag isolatie op de bodem zal de kruipruimte droger maken waardoor de kou en vocht in het isolatiemateriaal trekt en niet naar de onderkant van de vloer trekt. Hierdoor komt de lucht in de ruimte stil te staan en zal de kruipruimte warmer worden.

Belangrijk bij kruipruimte isolatie is dat er nog steeds ruimte en lucht tussen het isolatiemateriaal op de bodem en de onderkant van de vloer overblijft. Deze lucht zal door het isolatiemateriaal langzaamaan opwarmen waardoor de vloer ook warmer zal aanvoelen. Ook is het van belang dat de ventilatie in de kruipruimte voldoende is om schimmelvorming tegen te gaan.

Bij kruipruimte isolatie wordt vaak gekozen voor licht isolatiemateriaal zoals isolatieparels, -chips en -schelpen, wat op de bodem wordt gespoten door een grote slang die via het luik naar de kruipruimte loopt. De dikte van de laag isolatiemateriaal wat aangebracht wordt is afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte en de ruimte die overblijft tussen het isolatiemateriaal en het plafond.

Wanneer het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt geblazen zal de laag isolatiemateriaal vanzelf egaliseren. Door deze egalisering wordt het isolatiemateriaal gelijkmatig over de bodem verdeeld, waardoor er geen kieren of ruimtes ongeïsoleerd blijven.

Wanneer een kruipruimte wel toegankelijk is, wordt vaak vloerisolatie toegepast. Hierbij wordt de onderkant van de vloer, het plafond van de kruipruimte, geïsoleerd. Dit gebeurt vaak met isolatiedekens, isolatieplaten of met PUR schuim. Bij het isoleren van de onderzijde van de vloer wordt er tevens een zeil op de bodem van de kruipruimte gelegd zodat vocht en kou geen doorgang meer hebben naar de kruipruimte. Wanneer vloerisolatie niet mogelijk is, kan nog een andere manier van isolatie worden toegepast, namelijk een andere manier van kruipruimte isolatie: bodemisolatie. Hierbij wordt er een laag isolatieparels op de bodem van de kruipruimte geblazen.

Welk isolatiemateriaal er in uw kruipruimte wordt toegepast, ongeacht of uw kruipruimte wel of niet toegankelijk is, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • De grootte van uw kruipruimte
 • De vochtigheid in uw kruipruimte
 • De bron van de vochtigheid
 • De vloer in uw woning

Afhankelijk van bovenstaande factoren zal onze isolatie adviseur eerst bij u thuis kijken welk isolatiemateriaal het best toepasbaar is in uw kruipruimte. Op basis van zijn bevindingen adviseert hij over het type isolatie en over het te gebruiken isolatiemateriaal.

Meer weten of een afspraak maken?

Komen bovenstaande problemen u bekend voor en wilt u graag uw wooncomfort vergroten? Maak dan (vrijblijvend) een afspraak met een van de isolatiespecialisten van Takkenkamp. De isolatie specialisten van Takkenkamp brengen dan de situatie van uw kruipruimte in kaart en adviseren u over de meest effectieve isolatie wijze. Vul het aanvraagformulier in met onderstaande link en we nemen binnen twee werkdagen telefonisch contact met u op.

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag