Plastic afval hergebruiken in isolatiemateriaal

Home/Plastic afval hergebruiken in isolatiemateriaal

Circulariteit | Plastic afval hergebruiken in isolatiemateriaal

Er is vandaag de dag veel aandacht voor circulariteit. Nederland moet in 2050 een circulaire economie hebben en ook de fabrikanten van isolatieproducten geven hier steeds meer gehoor aan. De markt en de maatschappij verwachten dat de industrie constructieve oplossingen ontwikkelt voor de verwerking van plastic afval. Het realiseren van grondstoffen die neutraal zijn in de bouw is een flinke uitdaging, werken met losmaakbare elementen is hierin cruciaal.

Ook voor Takkenkamp is circulariteit belangrijk. Duurzaam onderhouden en isoleren is waar onze focus ligt. Hierin innoveren we dagelijks door bijvoorbeeld CO2 uitstoot reductie en de ontwikkeling en gebruik van eigen duurzame isolatieproducten. De leveranciers waar we mee samenwerken zijn ook in ontwikkeling en zetten in op de circulariteit van de producten. Chemisch recyclen vormt een innovatieve aanvulling op de bestaande recycling- en afvalbeheer processen.

Chemisch recycling van plastic afval tot onder andere isolatiemateriaal

Chemisch recyclen is een manier om plastic afval dat momenteel niet wordt gerecycled, zoals gemengde of ongereinigde plastics, opnieuw te gebruiken. Het plastic afval wordt, afhankelijk van de regio, naar vuilstortplaatsen gebracht of verbrand met energieterugwinning. Maar chemisch recyclen biedt een ander alternatief: met behulp van thermochemische processen kunnen deze plastics worden verwerkt tot synthesegas of oliën. De gerecyclede grondstoffen die door deze processen ontstaan, kunnen vervolgens worden gebruikt in de productie en daardoor fossiele grondstoffen gedeeltelijk vervangen.

BASF voorloper in de industrie

Voor het eerst zijn er producten met chemisch gerecycled plastic afval geproduceerd. Een verantwoord gebruik van plastic is cruciaal om het afvalprobleem in de wereld op te lossen. In het ChemCycling-project wordt er plastic afval als grondstof gebruikt. De primaire producten die tijdens het proces worden geproduceerd, zijn ethyleen en propyleen. Deze basischemicaliën worden gebruikt voor de productie van diverse chemische producten. 

Er kunnen producten worden geproduceerd die aan strenge kwaliteits- en hygiënenormen voldoen. De ChemCycling-producten van BASF beschikken over precies dezelfde eigenschappen als de producten die worden gemaakt met fossiele grondstoffen.

Experts verwachten dat wanneer de bestaande recycling- en afvalbeheer processen worden gecombineerd met de nieuwe, zoals chemisch recyclen, dat 50% hergebruik en recycling zal kunnen worden gerealiseerd in 2030. Vandaag is dit 16%. De hoeveelheid van chemisch recyclen kan dan stijgen van 1% naar 17%, dit staat gelijk aan ongeveer 74 miljoen ton aan plastic afval.

Takkenkamp Isolatie is natuurlijk ontzettend enthousiast over deze ontwikkelingen! We zijn dan ook zeer tevreden over de samenwerking met- en isolatieproducten van BASF. 

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag