Purschuim als isolatiemateriaal

Purschuim wordt veel gebruikt voor het isoleren van woningen. In de afgelopen 30 jaar zijn er bijvoorbeeld meer dan 100.000 kruipruimtes in Nederland geïsoleerd met purschuim. In dit artikel lichten we toe wat purschuim is en onder andere hoe veilig het gebruik ervan is.

Purschuim

PUR is een afkorting voor polyurethaanschuim. Het is een zeer veelzijdig materiaal en wordt dagelijks voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Het is een van de beste isolatiematerialen omdat het door zijn structuur naadloos aan te brengen is.

Purschuim is veilig

Het gebruik van purschuim is veilig wanneer het in kruipruimtes wordt gebruikt als vloerisolatie, volgens de geldende regels en richtlijnen. Daar heeft het TNO op 30 augustus 2013 een rapport over gepubliceerd (te vinden op www.purisolatieonderzoek.nl. De toepassing van purschuim is door de onafhankelijke en geaccrediteerde certificatieorganisaties SKG-IKOB en Insula Certificatie goedgekeurd, inmiddels meer dan 20 jaar. Sinds 1993 worden controles uitgevoerd bij bedrijven die zijn gecertificeerd. Controle is ruimschoots aanwezig.

Purschuim is brandveilig

Daarnaast is purschuim brandveilig. Het brandgevaar in kruipruimtes is zeer laag en gespoten purschuim voldoet aan de geldende brandvoorschriften.

Extra maatregelen sinds 2013

Purschuim wordt al meer dan 30 jaar zonder problemen aangebracht. Echter zijn er in de afgelopen jaren vragen ontstaan over de gezondheidsrisico’s. De richtlijnen zijn nogmaals onderzocht. Er zijn extra voorzorgsmaatregelen genomen die de verwaarloosbare risico’s tot nul terugbrengen. Bijvoorbeeld dat de bewoners tot 2 uur na het spuiten van purschuim hun woning niet mogen betreden om zo niet in aanraking te komen met vrijgekomen stoffen. Daarnaast wordt geadviseerd om de kruipruimte zeker 14 dagen dicht te laten. De extra voorzorgsmaatregelen zijn eigenlijk overbodig met betrekking tot de gezondheid, maar om elk mogelijk verband met gezondheidsklachten te voorkomen worden ze gehandhaafd.

Advies op maat
Contact
Takkenkamp Isolatie Checklist Buse