Spouwmuurisolatie

Home/Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie: meer comfort, lagere energierekening

Veel mensen kiezen voor de voordelen van spouwmuurisolatie. Deze voordelen zijn er dan ook volop. Zeker als uw woning gebouwd is vóór 1980. Dan kunt u zelfs veel geld besparen. De relatief lage investering van spouwmuurisolatie heeft u snel terugverdiend. Het rendement van spouwmuurisolatie is namelijk vergelijkbaar met een rente van 10% op een spaarrekening (volgens berekeningen van MilieuCentraal). Naast besparing verhoogt spouwmuurisolatie de waarde van uw woning en vermindert uw stookkosten. Goed voor het milieu dus! Vocht en tocht behoren bovendien tot het verleden.

Misschien heeft u weleens gehoord van de termen gevelisolatie, muurisolatie, buitenmuurisolatie of wandisolatie. Spouwmuurisolatie hoort ook in dit rijtje thuis.

De spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur. Er ontstaat een ruimte tussen deze twee muren, dit heet de spouw. De meeste woningen tussen 1925 en 1990 hebben een spouwmuur. Vaak zijn deze nog niet of niet goed geïsoleerd. Heeft u een huis dat gebouwd is tussen 1925 en 1990? Dan is er een grote kans dat u uw spouwmuren nog kunt laten isoleren.

Vaak kunt u door het bouwjaar van uw woning afleiden of de muren geschikt zijn voor isolatie. Om dat makkelijker te bepalen hebben wij bouwjaren ingedeeld in vier categorieën. Bouwjaren voor 1925, van 1925-1974, van 1975-1990 en van 1990 en later. Kijk in de tabel hieronder of uw woning geschikt is voor het isoleren van de gevel door spouwmuurisolatie.

Bouwjaar voor 1925
Voor 1925 werden huizen nog niet tijdens de bouw geïsoleerd, maar vaak hebben deze woningen ook geen spouwmuur. Het isoleren van de gevel door spouwmuurisolatie is dan ook meestal geen uitkomst bij woningen die ouder zijn dan 1925. Heeft u wel het vermoeden dat er een spouw aanwezig is? Maak dan een afspraak zodat een adviseur op locatie kan kijken of er isolatie mogelijkheden zijn. Als er wel een spouw aanwezig is, is het aanbrengen van isolatiemateriaal vaak een goede oplossing.

Bouwjaar van 1925 – 1974
Woningen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1974 hebben meestal een spouwmuur. Tijdens de bouw werden deze spouwmuren nog niet geïsoleerd. Het kan dus zo zijn dat u een niet geïsoleerde gevel heeft. Hier gaat nog veel warmte verloren en uw energierekening is onnodig hoog. Bij woningen in deze bouwperiode is spouwmuurisolatie een uitkomst.

In deze bouwperiode is het ook mogelijk dat de spouwmuren al geïsoleerd zijn. Weet u het niet zeker? Eén van onze adviseurs kan dit makkelijk voor u controleren. Voor gratis advies kunt u gerust contact opnemen met onze telefonische adviseurs via 055 5333120.

Bouwjaar van 1975 – 1990
Vanaf 1975 werden de spouwmuren van woningen al licht geïsoleerd. In de loop der jaren vanaf 1975 is de kwaliteit van deze isolatie wel toegenomen, maar vaak is de werking van deze isolatie nog ver beneden de maat. Speciaal voor dit soort woningen kunnen wij een materiaal toepassen, genaamd Aminotherm. Dit isolatieschuim is een perfect materiaal voor het bij isoleren van woningen die (deels) al geïsoleerd zijn, maar waar de kwaliteit ver te zoeken is. Wel geldt: hoe jonger uw woning, hoe groter de kans dat de kwaliteit van isolatie in uw gevels al zodanig hoog is dat er weinig aan verbeterd hoeft te worden.

Bouwjaar van 1990 en later
Bij deze jongere woningen is tijdens de bouw goede isolatie aangebracht. Hier geldt ook: hoe jonger en nieuwer uw woning, hoe beter de gevels zijn geïsoleerd (vaak door middel van spouwmuurisolatie).

Takkenkamp Isolatie Gevelisolatie

Boorgaten aanbrengen
In het filmpje hierboven is goed te zien hoe uw spouwmuren worden geïsoleerd. Om de muren te kunnen isoleren moeten kleine gaatjes in de gevel worden geboord. Dit wordt gedaan via een vast patroon en meestal op de kruisingen van het voegwerk. Hoe kleiner de voegen van uw gevel, des te kleiner de diameter van de boor die wordt gebruikt. Dit is zelfs al mogelijk vanaf 14 mm. Doordat er geboord wordt in de voegen, kan dit later netjes worden afgewerkt zodat u er niets meer van ziet.

Spouwmuurisolatie Aanbrengen Takkenkamp

Isolatiemateriaal in de spouwmuur blazen
Met speciale machines en via een slang wordt het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld EPS parels of minerale wol) via de boorgaten in de spouwmuur geblazen. De boorgaten hebben een speciaal patroon waardoor iedere ruimte in de spouwmuur gevuld wordt met isolatiemateriaal. Per woningsituatie wordt gekeken of er ventilatieroosters moeten worden aangebracht. Het is namelijk belangrijk om te blijven ventileren in de woning. Heeft u een kruipruimte onder de woning? Dan is de kans groot dat er ventilatieroosters worden aangebracht voor extra ventilatie in de woning.

Takkenkamp Compressor

Boorgaten netjes dichtmaken met voegspecie
Als het isolatiemateriaal is aangebracht en alle ruimten in de spouwmuur zijn gevuld, is het tijd om de gaatjes weer netjes dicht te maken. Dit wordt gedaan met een voegspecie dat wordt aangemaakt in de kleur van de bestaande voeg. Na het dichtmaken van de boorgaten zijn deze niet meer zichtbaar. Dat is spouwmuurisolatie: binnen een dag klaar en na afloop ziet u er niets meer van.

Het isoleren van de spouwmuur heeft veel voordelen. Dat maakt spouwmuurisolatie een hele aantrekkelijke investering. Als u uw spouwmuur laat isoleren kunt u rekenen op de volgende voordelen:

  • Een warmer huis, zonder teveel uw woning te hoeven verwarmen.
  • Tocht en vocht in de woning verdwijnen.
  • Er gaat veel minder warmte verloren.
  • U gaat flink besparen op uw energierekening. Energiebesparing is een groot voordeel van spouwmuurisolatie.
  • De waarde van uw woning stijgt, omdat u een beter energielabel krijgt door isolatie. Uw woning is een stuk duurzamer.
  • Geen vochtige binnenmuren waardoor schimmel kan ontstaan. Tocht, vocht en schimmels behoren tot de verleden tijd.
  • Snelle terugverdientijd: gemiddeld hebben mensen na vier jaar hun investering in spouwmuurisolatie terugverdiend omdat ze gaan besparen op hun energierekening.
  • Gemiddeld gaat u 350 euro per jaar besparen door spouwmuurisolatie.

Voor een richtlijn van de investering bij spouwmuurisolatie, kunt u hieronder kijken welk type woning u heeft. Vaak denken mensen dat isolatie een dure investering is en niet zoveel oplevert. Dat wordt vaak fout gedacht. Spouwmuurisolatie kosten zijn gemiddeld 1475 euro en is al binnen vier jaar terugverdiend.

Tussenwoning
Oppervlakte ± 35m²
Takkenkamp Isolatie Tussenwoning
± Investering: € 900,- *
Besparing per jaar:± € 200,-
Terugverdiend: 4,5 jaar
Rijtjeswoning
Oppervlakte ± 50m²
Takkenkamp Isolatie Rijtjeshuis
± Investering: € 1.300,- *
Besparing per jaar:± € 300,-
Terugverdiend: 4,5 jaar
Hoekwoning
Oppervlakte ± 75m²
Takkenkamp Isolatie Hoekwoning
± Investering: € 1.650,- *
Besparing per jaar:± € 400,-
Terugverdiend: 4 jaar
2-onder-1-kap
Oppervlakte ± 100m²
Takkenkamp Isolatie Vrijstaand
± Investering: € 2050,- *
Besparing per jaar:± € 550,-
Terugverdiend: 4 jaar

Het type spouwmuur en de woonsituatie bepaalt wat het beste isolatiemateriaal is. Een adviseur kijkt altijd naar de hele buitenschil van uw woning. Op basis daarvan geven we een advies voor het beste isolatiemateriaal. Meestal zijn er ook meerdere keuzes mogelijk. Bij Takkenkamp kunt u kiezen uit de volgende isolatiematerialen:

Airofill EPS parels
Airofill EPS Insulation parels worden vervaardigd uit korrels van expandeerbaar polystyreen (EPS). Dit bestaat hoofdzakelijk uit waterstof en koolstof. Deze componenten zijn bijzonder milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid. De uiteindelijke massa van het polystyreen bedraagt amper 2%. De overige 98% is stilstaande lucht. Airofill EPS parels behoren tot de derde generatie grafietparels. De toevoeging van grafiet aan de isolatieparels zorgt voor een betere reflectie van koude en warmte. Dit houdt in dat Airofill EPS parels meer dan 20% beter isoleren dan traditionele na-isolatie en dus meer energie besparen.

Minerale wol (Supafil)
Supafil bestaat uit 80% gerecycled glas en er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bindmiddelen. De inblaaswol geeft een blijvende optimale verdeling in de spouw, zonder dat het product inzakt, is waterafstotend, neemt geen vocht op. Bij regen zal alleen de buitenmuur nat worden, het vocht zal niet door de isolatielaag binnendringen. Supafil heeft geen negatieve invloed op de binnen luchtkwaliteit van uw woning.

Isolatieschuim (Aminotherm)
Aminotherm is een speciaal nieuw ontwikkeld UF-schuim en is een open cel, thermo hardende schuim die in vloeibare vorm wordt geleverd en ter plekke wordt verwerkt. Dit type isolatieschuim maakt gebruik van lucht en niet van Cfk’s of andere chemische stoffen om op te schuimen. Het plakt en zwelt niet na het aanbrengen. Het is zeer dampdoorlatend, ademend en waterafstotend. Takkenkamp Isolatie is één van de vier geselecteerde bedrijven binnen Nederland die Aminotherm mag aanbrengen.

Advies op maat

Bekijk hier het filmpje over het isolatiemateriaal Aminotherm

Vraag nu uw spouwmuurisolatie aan bij Takkenkamp Isolatie

Waarom uw spouwmuurisolatie laten uitvoeren door Takkenkamp Isolatie? Wij zijn een gecertificeerd isolatiebedrijf met meerdere vestigingen (Apeldoorn, Aalsmeer, Heerenveen, ‘s-Hertogenbosch) in Nederland. Als partner van Vattenfall verduurzamen wij zo’n 15.000 woningen per jaar. Goed advies en persoonlijk contact staan bij ons hoog in het vaandel. Wilt u ook een gratis adviesgesprek aanvragen? Dat kan! Vraag gratis een offerte aan.

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag