Ventileert u uw huis voldoende?

Uw huis goed ventileren is belangrijk voor uw gezondheid. Toch gebeurt het vaak te weinig. Een op de tien woningen heeft last van schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Hoogste tijd om hier iets aan te doen.

Doordat de huizen vroeger minder goed geïsoleerd waren, ging de luchtverversing in huis vanzelf. Frisse lucht kwam namelijk via kieren en naden naar binnen. In hedendaagse woningen gebeurt dat echter niet en is het noodzakelijk om zelf te ventileren. Hierdoor kan vuile lucht naar buiten en schone lucht naar binnen. Vervuilde lucht kan allergieën versterken en luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen veroorzaken. Dit kan vooral bij ouderen en zieke mensen problemen veroorzaken. Door uw huis goed te ventileren, verlaagt u de concentratie vervuiling in de lucht.

Wilt u weten hoe u uw huis beter kunt ventileren? Lees dan onderstaande tips:

  • Zorg voor een voortdurende aanvoer van frisse lucht via raampjes en ventilatieroosters. Houdt hierbij ook in de gaten dat de lucht in uw huis kan doorstromen via ruimtes onder de binnendeuren of roosters in de binnendeuren en -muren.
  • Zorg voor extra ventilatie wanneer u kookt, doucht en klust in huis of als er veel mensen zijn.
  • Rook niet in huis.
  • Verminder vocht in uw huis: droog de was buiten, kook met de deksel op de pan en droog de vloer na het dweilen.
  • Voorkom schadelijke stoffen: schilder met watergedragen verf en gebruik spaanplaten met een keurmerk.
  • Zorg ervoor dat uw geiser een afvoer naar buiten heeft en laat de schoorsteen van uw openhaard regelmatig vegen. Zorg ook voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.
  • Laat uw mechanische of balansventilatie iedere twee jaar nakijken en maak het regelmatig schoon.

Ventileren en luchten

Om de lucht in uw huis gezond te houden kunt u het beste zorgen voor een voortdurende luchtverversing, dag en nacht, in alle jaargetijden. Hierdoor verdwijnen vocht en vervuilende stoffen en komt er frisse lucht binnen. Dit klinkt eenvoudig, maar toch ventileren veel mensen niet voldoende, waardoor er ongezonde lucht in huis blijft hangen. Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren en vervuilde lucht afvoeren. Dit is niet hetzelfde als luchten.

Bij het luchten zet u ramen en deuren tegenover elkaar open om snel extra vervuilde lucht af te voeren. Dit is echter geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk weg zodra u het raam dicht doet, waarna vuil zich weer zal ophopen. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan. Woont u in de buurt van een drukke weg of snelweg, lucht dan zoveel mogelijk buiten de spitsuren.

Hogere stookkosten: geen verspilling

Bij goed geventileerde woningen gaat een kwart van het gasverbruik voor verwarmen op aan het opwarmen van frisse lucht. Zie dit echter niet als verspilling. Ventileren is namelijk belangrijk voor uw gezondheid en noodzakelijk om vervuilde lucht uit huis te krijgen.

Als u toch het warmteverlies wilt verminderen zijn er ook andere mogelijkheden. In nieuwe woningen is balansventilatie met warmteterugwinning een optie. Balansventilatie haalt de warmte uit de lucht die afgevoerd wordt en warmt daarmee binnenkomende buitenlucht op. Een andere optie is mechanische ventilatie. Hierbij wordt de lucht in uw huis voortdurend ververst. Het systeem zuigt continu lucht uit uw woning en voert frisse lucht aan via ventilatieroosters en eventueel open (klep)ramen.

Advies op maat
Contact
Takkenkamp Isolatie