Vloerisolatie zonder kruipruimte

Home/Vloerisolatie zonder kruipruimte

Het isoleren van een huis of vloer komt altijd ten goede. Isolatie zorgt er namelijk voor dat de temperatuur beter en langer blijft hangen in de woning. Hierdoor worden onnodige stookkosten bespaard. Door vloerisolatie toe te passen gaat de temperatuur van de vloer een aantal graden omhoog. Maar hoe wordt vloerisolatie toegepast bij een huis zonder kruipruimte?

Het komt namelijk regelmatig voor dat een woning niet beschikt over een kruipruimte die diep genoeg is. In de meeste gevallen gaat dit om woningen in een appartementencomplex. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden en keuzes die gemaakt kunnen worden om toch de vloer te kunnen isoleren. Bij woningen waar wel een ondiepe kruipruimte aanwezig is, kunnen wij in de meeste gevallen bodemisolatie plaatsen. Is er helemaal geen kruipruimte dan is het alternatief om tussen de vloer en de vloerbedekking te isolatie aan te brengen. 

Als u wel een kruipruimte heeft, is het namelijk erg makkelijk om de onderkant van de vloer via de kruipruimte te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt simpelweg geplaatst tegen de bovenkant van de kruipruimte. Ondanks dat dit de beste en meest effectieve manier is, zijn er alternatieven beschikbaar op de markt.

Vloerisolatie bij woningen direct op zand gebouwd

Bij woningen gebouwd op zandgronden is de betonvloer vaak op het zand gestort en niet op de fundering gelegd. Zonder kruipruimte. Deze betonvloeren op zand komen voor in grote delen van Nederland. Tot het bouwbesluit van 1983 geen of zeer beperkte isolatie vanuit de bouw. Koude voeten en een hoge energierekening voor bewoners. Een warmtelek dat eigenlijk gedicht dient te worden bij het verduurzamen. Helaas vaak overgeslagen. Tot nu! 

Airofill Innovative Floor Insulation is onderdeel van Takkenkamp Groep, meer informatie kunt u vinden op www.airofill.nl

Voordelen van vloerisolatie

Of u nu vloerisolatie heeft toegepast met of zonder kruipruimte, in beide gevallen biedt dit een aantal mooie voordelen. Deze voordelen zullen u overtuigen om vloerisolatie aan te leggen en te profiteren van goede vloerisolatie. 

Goed voor het milieu

Door aan de slag te gaan met de bovenkant van de vloer of de bodem van de kruipruimte, creëert u met isolatiemateriaal een extra laag. Door vloerisolatie wordt het huis een stuk duurzamer en milieuvriendelijker. Door goede isolatie is minder gas nodig en hoeft de verwarmingsketel minder hard te draaien. Als resultaat: minder CO2-uitstoot. Door de uitstoot van deze gassen te beperken, draagt ook u een steentje bij aan het milieu.

Let op! Alternatieven voor het aanbrengen van vloerisolatie bij het ontbreken van een kruipruimte. Ondanks dat wij deze alternatieven niet aanbieden, informeren wij u graag over de mogelijkheden. 

Alternatief 1: Aanbrengen van dekvloeren

Eén van de mogelijkheden om vloerisolatie toe te passen is het plaatsen van traditionele dekvloeren. Een traditionele dekvloer bestaat uit een constructievloer. Hierop zit een afwerklaag van cement of anhydriet. Daarbovenop wordt dan een isolerende onderlaag en vloerbedekking op verwerkt.

Een andere mogelijkheid is een zwevende dekvloer. Deze is met name geschikt voor vloeren zonder kruipruimte. Bij een zwevende dekvloer wordt de vloer aangebracht op een bestaande draagvloer. Dit houdt in dat isolatiemateriaal wordt aangebracht tussen de dekvloer en de bestaande grondvloer. Echter, kan dit een behoorlijke ingreep zijn met de bijbehorende kosten. Juist daarom raden wij aan om een voor dekvloer te kiezen. 

Daarnaast biedt een dekvloer de mogelijkheid om diverse leidingen op een nette manier weg te werken in de vloer. Elektra, waterleidingen en de vloerverwarming zullen niet meer in het zicht zijn. Alleen in woningen die voorzien zijn van een dekvloer kunnen leidingen in de vloer worden verwerkt.

Let op: De dekvloer van uw huis moet dik genoeg zijn!

Alternatief 2: Aanbrengen van een nieuwe vloer

Een tweede optie om de vloer te isoleren waarbij geen kruipruimte aanwezig is, is het aanleggen van een nieuwe vloer met isolatiemateriaal. Wanneer hier toch de voorkeur naar uitgaat, is het belangrijk om bewust te zijn van de grootte van deze klus. Daarnaast zijn er een aantal mogelijke knelpunten die belemmeringen kunnen opleveren. 

Bij het plaatsen van een nieuwe vloer is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte aan de onderkant van de vloer of in en de vloer zelf. Er moet namelijk genoeg ruimte zijn om isolatiemateriaal te kunnen plaatsen. 

Prettig wooncomfort met vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt ervoor dat ook het wooncomfort wordt verbeterd. Er zal geen koude lucht meer langs uw voeten blijven hangen. Tevens voelt de vloer warmer aan waardoor het veel aangenamer is om bijvoorbeeld met blote voeten op houten vloer door het huis heen te lopen. 

Investering om van te profiteren

Tot slot is vloerisolatie een prachtige investering voor het huis. Wanneer u vloerisolatie laat leggen, hoeft dit in de meeste gevallen nooit meer te vervangen. U kunt er levenslang van genieten in uw woning. Daarnaast betalen de meeste vloerisolaties zich binnen 10 jaar terug. Daarna zult u alleen maar geld besparen. 

Heeft u vragen of wilt u advies op maat? Neem dan contact met ons op!

Advies op maat
Advies op maat
Stel hier uw vraag