Soorten isolatie

Welke soorten isolatie zijn er?

Soorten isolatie

Als uw woning niet of niet voldoende geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Door isolatie aan te laten brengen, verhoogt u het wooncomfort in huis en bespaart u flink op de energierekening. Maar welke vormen van isolatie zijn er eigenlijk? In deze blog leest u er alles over.

Tegenwoordig wordt bij het bouwen en verbouwen van woningen voldoende isolatie aangebracht. We zijn ons steeds meer bewust van het feit dat onze fossiele brandstoffen opraken en duurzaamheid een grotere rol gaat spelen. Isoleren is een goed voorbeeld van verduurzaming, aangezien we hiermee besparen op onze brandstoffen en tegelijkertijd minder schadelijke stoffen uitstoten. Welke soort isolatie voor jouw woning het meest interessant is, hangt onder andere af van het bouwjaar. Zo zijn woningen gebouwd voor 1976 vrijwel niet geïsoleerd en woningen gebouwd tussen 1976 en 1982 gedeeltelijk. Sinds 1983 werden huizen standaard voorzien van goede isolatie. Echter kunnen deze materialen inmiddels wel aan vervanging toe zijn.

Er zijn ook andere redenen om je woning te isoleren. Denk aan het verhogen van het wooncomfort, besparen van energie en het tegengaan van vocht en schimmel. Er zijn verschillende vormen van isolatie te onderscheiden, namelijk:

  • Gevelisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Bodemisolatie
  • Isolatieglas
Takkenkamp-isolatie-dakisolatie-min

Gevelisolatie

Gevelisolatie kan zowel aan de binnen- als buitenzijde van de woning toegepast worden. Beschikt je woning over spouwmuren, dan is spouwmuurisolatie een betere optie. Met spouwmuurisolatie kun je met een relatief lage investering de volledige gevel van isolatie voorzien. Bijkomend voordeel is dat de klus in veel gevallen binnen een dag is uitgevoerd.

Vloerisolatie

Met het aanbrengen van vloerisolatie verhoog je het wooncomfort aanzienlijk, omdat de temperatuur van de vloer stijgt en het woonklimaat verbetert. Tegelijkertijd bespaar je ook flink op de stookkosten. Als je een kruipruimte onder de woning hebt, kan het isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer geplaatst worden. Het isoleren van de bovenzijde is eveneens mogelijk. Hierbij wordt er een isolerend ondertapijt of dekvloer aangebracht.

Dakisolatie

De meeste warmte gaat via het dak verloren. Wanneer je kiest voor dakisolatie kun je zowel de binnen- als buitenzijde van het dak laten isoleren. Het isoleren van de buitenzijde levert het hoogste rendement op, maar vraagt ook om een hogere investering. Een plat dak kan eveneens aan de binnen- en buitenzijde geïsoleerd worden. Het isoleren van de binnenzijde wordt echter vaak afgeraden, omdat het risico op vochtproblemen groot is. Gebruik je de zolder enkel als opslag, kies dan voor zoldervloerisolatie. Hiermee houd je de warmte in de onderliggende verdiepingen en verwarm je geen onnodige ruimtes.

Bodemisolatie

Bodemisolatie is een goede optie als je veel last hebt van vocht- of schimmelproblemen. Met bodemisolatie voorkom je tevens dat de constructie van je woning niet (verder) aangetast wordt. De specialist beoordeelt aan de hand van de grootte van de kruipruimte en vochtigheid op welke manier deze het beste geïsoleerd kan worden.

Isolatieglas

Isolerend glas bestaat uit meerdere lagen glas. Tussen de verschillende lagen zit een ruimte die gevuld is met gas of lucht. Met isolatieglas bespaar je op de energierekening en heb je minder last van tocht en vervelende geluiden. Isolatieglas is verkrijgbaar van standaard dubbelglas tot HR+++ glas ofwel driedubbel glas.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van isolatie? Vraag een gesprek aan met één van onze isolatie-adviseurs en ontdek de mogelijkheden.

Persoon16